Brandnetel-spinaziesoep

Brandnetel-spinaziesoep

Met wilde planten van je erf kun je heerlijke gerechten maken. Jonge brandnetels bijvoorbeeld zijn erg gezond en goed te eten in het voorjaar. Verwerk ze bijvoorbeeld in deze vegetarische soep met spinazie.
Bereidingstijd: 20 min

Dit heb je nodig

  • 2 el olijfolie
  • 800 g gewassen verse spinazie
  • 2 handenvol gewassen brandneteltoppen
  • 0,75 l tuinkruidenbouillon
  • wat zout en peper naar smaak
  • 4 el crème fraîche
  • 0,5 citroen, schil geraspt

Zo ga je te werk

  1. Doe de olijfolie in een pan en smoor daarin de spinazie en de brandneteltoppen vijf minuten.
  2. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat het zo’n drie minuten doorkoken.
  3. Haal de pan van het vuur, pureer de soep met een staafmixer en voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Serveer de soep in vier kommen met in elke kom een lepel crème fraîche.
  5. Strooi er als laatste de geraspte citroenschil over.
  6. Eventueel ook lekker met een broodje zalm of met gerookte zalmsnippers als garnering.

Tip: Pluk de brandnetels het liefst in je eigen tuin of op een andere beschutte plek. Pluk ze liever niet aan de kant van de weg in verband met de uitlaatgassen van auto’s. Draag handschoenen tijdens het plukken en gebruik alleen de bovenste 10 tot 15 centimeter van de plant.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.