Verrassende herfstsalade met pompoen en walnoten

Verrassende herfstsalade met pompoen en walnoten

Zoek je een smakelijke herfstsalade? Wat dacht je van deze lauwwarme salade met pompoen, spelt, knapperige boerenkool en walnoten? Laat je verrassen door de overheerlijke ingrediënten die de herfst met zich meebrengt!

Dit heb je nodig voor deze herfstsalade

  • 1 middelgrote pompoen
  • 3 el olijfolie
  • paar takjes rozemarijn
  • 5 teentjes knoflook (in de schil)
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 150 g speltkorrels
  • 1 bos boerenkool, gemengde groene en rode bladen
  • 75 g walnoten, grof gehakt

Voor de dressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 tl vloeibare honing
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je de herfstsalade:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de pompoen en snijd hem doormidden, verwijder de zaden en snijd de helften in parten van 2 tot 3 centimeter dik.
  3. Besprenkel een bakplaat met wat olijfolie en leg de parten pompoen, takjes rozemarijn en teentjes knoflook erop.
  4. Bestrooi met grof zeezout en peper en meng alles goed door elkaar.
  5. Bak drie kwartier in de oven, terwijl u de ingrediënten af en toe omschept.
  6. Spoel ondertussen de speltkorrels af met koud water en kook deze in ruim kokend water met een snuf zout in twintig minuten beetgaar.
  7. Giet af en laat met het deksel op de pan staan.
  8. Was de boerenkool en ris de bladen van de stengels.
  9. Verwijder de pompoen uit de oven als deze zacht is.
  10. Zet de oven lager, op 130 graden.
  11. Haal de pompoen van de bakplaat. Leg de boerenkool en de walnoten op de bakplaat en meng voorzichtig door elkaar. Sprenkel er nog een beetje extra olijfolie over en bestrooi met wat zout.
  12. Rooster de boerenkool en de noten vijftien minuten in de oven tot de boerenkool knapperig is.
  13. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten voor de dressing mengen.
  14. Knijp de geroosterde knoflook uit de schil en voeg hem toe aan de dressing.
  15. Meng de pompoen en de gekookte speltkorrels en meng er tweederde van de dressing door.
  16. Leg het op een mooie platte schaal. Strooi er de knapperige boerenkool en de geroosterde walnoten over en sprenkel er de rest van de dressing over. En klaar is de herfstsalade!

Walnootrecepten

In Landleven oktober vind je de heerlijkste recepten met walnoten. Maak er bijvoorbeeld walnotentaartjes of walnotenbrood mee, of verwerk ze in andere hartige gerechten. Bestel Landleven nu online!