![Verrassend recept voor mosterdsoep](https://www.landleven.nl/app/uploads/2025/02/zaanse-mostersoep-820x461-c-center.jpg)
Verrassend recept voor mosterdsoep
Heb je zin om mosterdsoep te maken? Probeer dit recept voor mosterdsoep eens uit! De mosterdsoep is pittig en iets zoet en heeft een zuurtje met een romige nasmaak.
Zaanse mosterd
Nederland kent verschillende soorten mosterd, onder andere Doesburgse, Drentse, Groningse, Zaanse en Zwolse. De Zaanse mosterd in dit recept komt van mosterdmolen De Huisman in Wormerveer.
Dit heb je nodig voor Zaanse mosterdsoep:
- 750 ml water
- 2 tl kippenbouillonpoeder
- 50 g beenham
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 20 g roomboter
- 3 tl grove Zaanse mosterd
- 20 g patentbloem
- 50 g aardappel
- 100 ml room
- 50 g boerenkaas (fijngesneden)
- 1 el gehakte bieslook
Zo maak je mosterdsoep:
- Kook het water met het kippenbouillonpoeder.
- Snijd de ham, de ui en de knoflook in fijne blokjes en bak ze in de boter.
- Voeg de mosterd en de patentbloem al roerend toe en laat dit mengsel ongeveer drie minuten op laag vuur garen.
- U hebt een roux gemaakt; laat deze afkoelen. Roer de warme kippenbouillon met een garde glad in de roux.
- Schil de aardappel en snijd hem in fijne blokjes.
- Breng de soep aan de kook, voeg de aardappelblokjes toe, zet het vuur zacht en laat de soep tien minuten onder af en toe roeren zacht koken.
- Voeg de room en de kaas toe en breng opnieuw aan de kook.
- Bestrooi de soep met de bieslook.
Streeksoepen
Zijn eerste boek met Sallandse streekgerechten was zo succesvol, dat Ben Ellenbroek uit Raalte niet lang na hoefde te denken over een tweede boek. In De Nederlandse Keukentafel vindt u volop recepten met ingrediënten uit heel Nederland. Landleven koos vijf streeksoepen uit het boek. De recepten vindt u in Landleven maart.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."