Varkensribstuk met Gronsvelder Klumpke

Varkensribstuk met Gronsvelder Klumpke

De Gronsvelder Klumpke is een bijzonder appelras uit Limburg.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 75 min.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg varkensribstuk
  • naar smaak zout en peper
  • 1 Gronsvelder Klumpke
  • 9 plakjes gerookt ontbijtspek
  • olijfolie om te bestrijken
  • 100 ml witte wijn (Riesling)
  • 800 g verse zuurkool

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden.
  2. Snijd het varkensribstuk tussen de ribben tot halverwege in.
  3. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  4. Snijd het Gronsvelder Klumpke in parten en verwijder het klokhuis.
  5. Snijd de appel in dikke schijfjes.
  6. Steek in elke inkeping een of twee appelschijfjes en een plakje spek.
  7. Wikkel de resterende plakjes spek rond de ribbetjes.
  8. Bind het ribstuk samen met keukentouw en bestrijk het vlees met olijfolie.
  9. Leg het varkensribstuk in een braadslede en rooster het in de voorverwarmde oven in 50-55 minuten goudbruin, en van binnen mooi rosé en mals.
  10. Laat het vlees uit de oven verpakt in aluminiumfolie vijftien minuten rusten.
  11. Zet intussen de braadslede op het vuur en schenk er de wijn in.
  12. Roer de aanbaksels los.
  13. Schep er de zuurkool door en verwarm zo’n tien minuten, tot de zuurkool knapperig gaar is.
  14. Geef er Klumpkescompote bij.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.