Uiensoep met bier en nagelkaas

Uiensoep met bier en nagelkaas

De zoete smaak van donker bier combineert perfect met gekaramelliseerde uien. De gesmolten Friese nagelkaas op het geroosterde zuurdesembrood zorgt voor een extra kruidige smaak.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 kg uien, witte of een mix van witte en rode
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g roomboter
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el bloem
  • 1 l groentebouillon
  • 1 flesje donker bier, bijv. Maallust Veldwachter bockbier
  • Per kom 1 sneetje desembrood
  • 150 g geraspte Friese nagelkaas
  • Zout en peper, naar smaak

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Schil de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen. Maar de knoflook schoon en hak fijn. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit de uien en de knoflook met een snuf zout op een laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg na tien minuten de tijm en het laurierblaadje toe.
  2. Voeg na twintig minuten de bloem toe, roer door de uien en laat een paar minuten bakken. Voeg dan al roerend het bier en de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat nog een kwartiertje pruttelen.
  3. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Zet de grill aan en toast de sneetjes brood licht aan beide kanten. Schep de soep in kommen en leg in elke kom een sneetje brood.
  4. Bestrooi de sneetjes met de geraspte kaas. Zet de kommen met het brood onder de grill tot de kaas is gesmolten.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.