Gebakken rijstepap met gedroogde appeltjes
In plaats van de pap te koken in een pan, waarbij je moet blijven roeren om aanbranden te voorkomen, bak je de rijstepap in een schaal in de oven. Boven op de pap vormt zich een laagje, waardoor het geheel lekker romig blijft.
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig:
- 1 handvol gedroogde appeltjes
- 100 g paprijst
- 1 snuf zout
- 75 g suiker
- 600 ml melk
- 300 ml room
- 25 g boter
Zo ga je te werk:
- Laat de appeltjes enkele uren weken en opzwellen in warm water.
- Spoel de paprijst in water en laat uitlekken.
- Doe de rijst in de ovenschaal (inhoud 1 liter) en voeg de uitgelekte appeltjes, het zout, de suiker, de melk en de room toe.
- Roer het geheel door en verdeel de boter in kleine klontjes erover.
- Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 150 graden.
- Roer de rijst na 30 minuten en laat de pap daarna nog zo’n anderhalf uur in de oven staan.
- Roer tijdens het bakken niet meer: er zal een laagje op de rijst komen waardoor de pap in de schaal heerlijk romig wordt.
Tip: Je kunt de rijstepap ook in eenpersoonsporties maken. Zorg dan wel dat er in elk schaaltje evenveel rijst en vocht zit.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.