Bombe van frambozenijs met rozenblaadjes

Bombe van frambozenijs met rozenblaadjes

Heerlijk kleurrijk ijs, voor dit ijs gebruikte Modeste Herwig frambozen en rozenblaadjes uit eigen tuin. De bombe ziet er heel feestelijk uit maar is goed thuis te maken. Een ijsmachine is niet per se nodig.
Bereidingstijd: 2 uur.

Dit heb je nodig:

Voor 20 porties heb je nodig:
Vanille- en frambozenroomijs:

  • 1,2 l volle melk
  • 600 ml room
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Handvol rozenblaadjes
  • 400 g kristalsuiker
  • 16 eidooiers
  • 200 g frambozen, gepureerd

Frambozensorbetijs:

  • Handvol rozenblaadjes
  • Cakebodem
  • 200 g frambozen
  • Roodfruitgelei

Bereidingswijze:

  1. Maak eerst ruim 2 liter vanille-roomijs volgens dit basisrecept.
  2. Verwarm de melk en de room in een pan tot het mengsel bijna kookt. Voeg het merg van het vanillestokje en de rozenblaadjes toe, zet het vuur uit en laat de smaken een kwartier intrekken.
  3. Zeef daarna de vloeistof. Klop de suiker en de eidooiers met een garde in een kom tot een luchtig mengsel.
  4. Giet langzaam, met kleine beetjes en al roerend, het iets afgekoelde melk-roommengsel bij het ei-suikermengsel. Doe het geheel terug in de pan, zet het vuur laag en roer tot het dik begint te worden.  De dikte is goed wanneer een streep die je over de lepel trekt, blijft staan of op de bolle kant van een lepel blijft hangen. Laat het niet koken, de temperatuur moet maximaal 80-85 graden zijn.
  5. Giet het over in twee schalen en laat het afkoelen.
  6. Laat de ene helft van het vanille-roomijs zoals het is. Meng door de andere helft de frambozenpuree, zo heb je frambozenijs gemaakt.
  7. Zet de twee mengsels een uur in de koelkast. Draai ze dan tot ijs in de ijsmachine (bekijk onder tips, hoe je ijs maakt zonder ijsmachine).
  8. Maak vervolgens frambozensorbetijs. Breng de Roomse kervel in het water aan de kook, zet het vuur gelijk uit en laat het twintig minuten trekken. Zeef de vloeistof en breng opnieuw aan de kook met suiker, het citroensap, het merg van het vanillestokje én het stokje zelf.
  9. Voeg als het geheel kookt de frambozen toe.
  10. Zet het vuur laag en laat nog twee tot drie minuten zachtjes sudderen.
  11. Verwijder het vanillestokje en pureer de massa met een staafmixer. Laat het geheel afkoelen en zet het een uur in de koelkast. Draai het dan tot ijs in de ijsmachine.
  12. Bedek een ronde vorm met vershoudfolie. Zet de vorm even in de koelkast.
  13. Bouw de bombe vervolgens in lagen op: eerst een buitenste laag frambozenijs, daarna een laag vanille-roomijs en tot slot het binnenste deel met frambozensorbetijs, daarna een laag vanille-roomijs en tot slot het binnenste deel met frambozensorbetijs.
  14. Het uitsmeren van de lagen gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel.
  15. Dek de bovenlaag af met de cakebodem en vries in; na ongeveer drie uur is de bombe bevroren.
  16. Stort het ijs op een plat bord en werk de bombe af met roodfruitgelei.
  17. Garneer met de overgebleven frambozen en rozenblaadjes.

Tips:

  • Je kunt ook ijs maken zonder een ijsmachine, als je tenminste een goede vriezer hebt. Doe het ijsmengsel in een diepvriesdoos die in de vriezer past. Roer het ijs ongeveer elk half uur door met een vork, of liever nog met een garde. Een goed moment om te roeren is als je ziet dat het mengsel aan de rand van de bak bevroren raakt maar in het midden nog een beetje vloeibaar is. Voor ijslolly’s, parfait, granité en slush is een ijsmachine niet nodig.
  • Roodfruitgelei maak je door 6 blaadjes gelatine te weken in koud water. Meng 600 milliliter sap van rood fruit met 450 gram kristalsuiker in een pan met dikke bodem. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat het wat afkoelen en voeg de gelatine toe; roer goed door. Laat afkoelen tot handwarm en giet dan over het ijs. De gelei zal stollen op het ijs.
  • In plaats van met roodfruitgelei kun je de bombe ook bestrijken met gesmolten witte chocolade en gehakte pistachenootjes.
  • Snoep eens van de rozenblaadjes van de Franse roos (Rosa gallica) of de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Maar ook alle geurende tuinrozen dragen eetbare bloemen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.