Fryske sûkerbôle: goed voor na de bevalling van een meisje
Als je naar Friesland gaat kun je het niet maken om zonder het bekende streekproduct; Fryske sûkerbôle (suikerbrood) naar huis te gaan. Een witbrood waarin grein- of parelsuiker mee wordt gebakken kan je toch niet laten staan!? Maar waar komt dit brood vandaan? Banketbakkerij Schaafsma uit Franeker is meerdere keren bekroond met de prijs voor het lekkerste suikerbrood in Friesland en geeft antwoord op deze vraag.
Het Fries suikerbrood, op zijn Fries Fryske sûkerbôle genoemd, is bereid met diverse ingrediënten. Het hoofdbestanddeel is witbrood waarbij in het meel suiker wordt meegebakken. In Fryslân wordt zo’n 40% suiker oftewel parel- of greinsuiker toegevoegd aan het meel. Ook wordt er gembersiroop overheen gegoten en kaneel ingestopt. In de loop der tijd veranderde het ronde suikerbrood naar het hedendaagse bekende rechthoekige busbrood.
Maar waar komt dit heerlijke brood vandaan? “Was jij een Friezin en net bevallen van een meisje dan kreeg je deze lekkernij uit Friesland cadeau bij de geboorte van een meisje. De ingrediënten kaneel en gember zouden je beter maken en het gaf de moeder op deze manier een goede boost om te starten met het moederschap. Dit is alleen nooit bewezen, maar dat deze Friese lekkernij tot een groot succes is uit gegroeid is wel een feit,” vertelt eigenaar Romke van der Meulen. Nog steeds is dit streekproduct erg gewild en neemt men dit graag mee de landgrenzen over. “Ons suikerbrood gaat ook veel met de post naar andere provincies in ons land, mensen vinden het heerlijk.”
Maar wat nou als je niet een meisje maar een jongetje bij de geboorte gebaard zou hebben? “Dan kreeg je als moeder krentencake. Veel mensen zeggen dat ze toen der tijd hoopte om de geboorte een meisje te krijgen omdat het Friese ambachtelijke suikerbrood zo heerlijk is. Want een broodje vol met suiker is toch lekkerder dan een krentencake?” De Fryske sûkerbôle is volgens Romke het lekkerst als je een royaal gesneden stuk snijdt met een lekkere lik roomboter. Ook maken ze in zijn bakkerij ambachtelijk suikerbroodijs en suikerbroodlikeur. “Met de ingrediënten kun je zoveel meer dan hier alleen een brood van bakken.” Zo staan bij verschillende horeca in Friesland diverse toetjes op de kaart waarbij het streekproduct wordt gebruikt. Voorbeelden zijn: bread-en-butterpudding en wentelteefjes met een bolletje ijs.
Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.