Tips van een weckende twintiger
De Twentse twintiger Gijs Zwaferink brengt zijn vrije tijd het liefst door achter weckketel en sappan. “Ik ben gewoon helemaal weg van wecken. Het is een prachtige hobby. Ons gezin mijn vader, moeder, oma, broertje en zusje kan het hele jaar eten van de groentes die ik inmaak.” Zijn beste tips deelde Gijs met Landleven.
“Toen ik drie jaar was, mocht ik met mijn driewieler altijd al met mijn opa mee naar de moestuin. Mijn oma en mijn moeder weckten toen veel, om de oogst te verwerken. Ik mocht altijd helpen. Nu komt mijn oma natuurlijk helpen als ik aan het wecken ben, dat vindt ze mooi. En ik weck speciaal voor haar kleinere potjes, zodat ze mee kan eten uit de tuin.”
- één dag in het jaar kook ik de hele dag sap van bessen en ander fruit dat ik in de zomer ingevroren heb.
- De voormalige melkkamer, waar vroeger de melktank stond, gebruik ik nu voor het wecken. Je kunt er heel hygiënisch werken, de muren zijn grotendeels betegeld en het is er makkelijk schoon te houden.
- Efficiënt werken: voor vier glazen steek ik mijn ketel niet aan!
- weckglazen en -deksels ontsmet ik in de vaatwasser op de hoogste stand. Vlak voordat ik ga wecken spoel ik de glazen ook nog om met gloeiend heet sodawater. De ringen kook ik zes à zeven minuten uit, ook in sodawater, en laat ik totdat ik ze gebruik in een bakje met water liggen. Zo kunnen er geen bacteriën uit de lucht bijkomen.
- De groentes doe ik altijd rauw in de glazen en dan druk ik ze heel goed aan. De glazen vul ik af met gewoon koud kraanwater, tot twee vingers onder de rand.
- het liefst gebruik ik mijn simpele, ontzettend grote kookpan. Daar kan ik namelijk de meeste glazen in één keer in kwijt, meestal zo’n 23 stuks. Onderin de pan leg ik een rooster, dat voorkomt dat de glazen tegen elkaar aan gaan trillen en dat het wiebelig wordt.
- De glazen met groentes laat ik dan twee tot tweeënhalf uur koken, op 100 graden. De glazen met fruit hoeven maar dertig minuten op 90 graden.
- zet ze op de tafel en leg er dan oude handdoeken over. Het voorkomt dat er tocht langs de glazen komt en dat ze daardoor te snel afkoelen.
- Je kunt glazen conservenpotten uit de winkel prima hergebruiken. Pas alleen op met ‘zure’ potten, zoals potjes waar zilveruitjes of augurken in hebben gezeten. De zurigheid krijg je er niet meer uit.
- Bespaar niet op ringen: zijn ze beschadigd, vervang ze dan direct door nieuwe exemplaren.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.