Koolzaadolie in de keuken

Koolzaadolie in de keuken

Koolzaadolie is een goudgele, plantaardige olie die gemaakt is uit de zaden van koolzaad. Bloeiend koolzaad trekt in het voorjaar altijd veel bekijks. De knalgele plattelandsvelden zijn fotogeniek, maar wist je dat de koolzaadolie die gemaakt wordt van de zaden ook meer dan de moeite waard is? Nederlandse koolzaadolie is vloeibaar goud in de keuken; probeer het eens in een van deze recepten!

Koolzaadolie gezond

De smaak van koolzaadolie is vrij neutraal en daarom kan de olie op veel manieren culinair gebruikt worden. Koolzaadolie staat bekend als een heel gezonde olie omdat het laag is in verzadigde vetzuren en hoog in omega 3. Koolzaad wordt in Nederland verbouwd; in het voorjaar bloeit het volop in Groningen, Drenthe, Twente en de Achterhoek. Het verbouwen van koolzaadolie helpt de bijen in het voorjaar en door de diepe wortels verbetert het gewas de bodemstructuur. De Nederlandse olie is algemeen verkrijgbaar bij supermarkten en biologische winkels.

koolzaadmayonaise

Mayonaise van koolzaadolie

Ingrediënten koolzaadmayonaise
Voor het maken van koolzaadmayonaise heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 ei
  • snuf zout
  • sap van ½ citroen
  • 1 el gladde mosterd
  • 350 ml koolzaadolie

Bereidingswijze koolzaadmayonaise:

  • Breek het ei in een hoge maatbeker van een staafmixer.
  • Voeg het zout, de citroensap en de mosterd toe.
  • Zet nu de staafmixer in de maatbeker.
  • Giet voorzichtig de olie erbij.
  • Zet de staafmixer aan, maar beweeg hem nog niet. Wacht tot ingrediënten gaan emulgeren (oftewel samenkomen) en trek dan langzaam de staafmixer omhoog, terwijl deze nog steeds aanstaat.
  • Als het goed is, is er nu een mooie mayonaise ontstaan.
  • Proef of er nog wat extra zout of citroensap bij moet.
  • Bewaar de verse mayonaise in een schone glazen pot in de koelkast. Ze blijft enkele dagen goed.

koolzaadcake

Koolzaadcake

Ingrediënten koolzaadcake

Deze ingrediënten heb je nodig voor een lekkere koolzaadcake:

  • 250 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 80 ml koolzaadolie
  • 175 g witte basterdsuiker, plus 1½ el extra voor het bestrooien
  • 1 ei 1
  • tl vanille-extract
  • 130 ml volle boerenmelk
  • 300 g frambozen (uit de diepvries)

Bereidingswijze koolzaadcake:
 

  •  Zeef boven een mengkom de bloem, het bakpoeder en het zout.
  • Meng in een andere kom de olie met de suiker, het ei, het vanille-extract en 1 eetlepel van de melk.
  • Meng dit goed door elkaar met een handmixer.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe, afgewisseld met de melk, terwijl je blijft mixen.
  • Giet het beslag in een ingevette (en eventueel met bakpapier beklede) springvorm (diameter 24 centimeter).
  • Verdeel de frambozen over de cake.
  • Bestrooi met de extra suiker.
  • Bak de cake in een op 150-160 graden voorverwarmde oven in een uur mooi goudbruin en gaar.
  • Test of een satéprikker er schoon uitkomt; zo niet, laat de cake dan nog tien minuten in de oven staan.
  • Laat de cake in de bakvorm afkoelen.

granolabars

Granolabars

Ingrediënten granolabars
De granolabars maak je met deze ingrediënten:

  • 150 g bramen (uit de diepvries)
  • 100 ml koolzaadolie
  • 120 ml agavesiroop
  • rasp van 1 citroen
  • 150 g havervlokken
  • 200 g volkoren speltmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl zout
  • 50 g amandelschilfers
  • half potje abrikozenjam
  • 2 el geraspte kokos

Bereidingswijze koolzaadcake:

  • Haal de bramen uit de vriezer en laat ze alvast een beetje ontdooien.
  • Meng in de pannetje de olie, de siroop en het citroensap.
  • Laat al roerend het mengsel voorzichtig warm worden en zet het vuur dan weer uit.
  • Meng in een grote mengkom de havervlokken, het meel, de kaneel, het zout en de helft van de amandelschilfers.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg het oliemengsel toe en roer nog eens goed.
  • Schep tweederde van het beslag in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm.
  • Strijk het glad en bedek met een laagje abrikozenjam.
  • Verdeel er de bramen over.
  • Schep het overige deel van het beslag erop en verdeel het als een crumble.
  • Druk de stukjes zacht aan.
  • Bestrooi met de overgebleven amandelschilfers en de kokosrasp.
  • Bak de repen zo’n 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Laat ze helemaal afkoelen en snijd ze daarna voorzichtig in repen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.