Koken met kliekjes
Kook creatief met kliekjes en bespaar ongemerkt vele euro’s. Culinair redacteur Klaske Bakker geeft hier haar persoonlijke kooktips en recepten. Er zijn namelijk nog heerlijke gerechten te maken met restjes eten uit je voorraad- of koelkast.
Jaarlijks gooien we met zijn allen tonnen aan voedsel weg, voedsel dat nog prima gegeten had kunnen worden. Deze verspilling is niet alleen zonde van het eten, het is ook een aanslag op onze portemonnee.
In dit artikel staan vooral ideeën om daarmee aan de slag te gaan, de recepten zijn suggesties. Het maakt niet uit welke kliekjes in je koelkast liggen! Je kunt gerust een andere soort groente, fruit, vlees of vis gebruiken dan in het recept genoemd wordt. Het artikel is onderverdeeld in 7 verschillende veelvoorkomende soorten kliekjes.
1. Brood
Toscaanse broodsalade
Broodtoetje
Wentelteefjes
2. Aardappels
Aardappelomelet/Spaanse tortilla
Aardappelbrood
3. Pasta
4. Rijst
Rijstepap
Deze rijstepap kun je weer gebruiken als vulling voor een rijstevlaai. Volg daarbij het recept voor de bodem van deze aardbeienvlaai. In plaats van pudding en aardbeien, gebruik je de rijstepap als vulling.
5. Groente
Minestronesoep
Bloemkoolsoep
Worteltjestaart
Pastinaakcake
Bietjescake met glazuur
Courgette-zalmquiche
Asperge-hamquiche
Eiertaartjes met spek en doperwtjes
Groentetaartje
Groentebouillon
6. Kaas
7. Fruit
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.