Home > Lekker eten > Tips/blogs > Jam maken
Jam maken
De beste jamtips vind je hier. Het is zomertijd en bij uitstek de tijd om jam te maken van al dat rijpe zomerfruit. Landleven verzamelde de beste jamtips.
- De verhouding tussen vruchten en suiker bepaalt het succes van de jam. Weeg daarom alles goed af.
- Werk altijd met schone materialen om de houdbaarheid van uw werk te garanderen.
- Pectine, een stof die van nature voorkomt in veel vruchten, zorgt voor goede stolling van de jam. Werk je met vruchten die weinig pectine bevatten, bijvoorbeeld aardbeien of vlierbessen, voeg dan zuur toe. Bijvoorbeeld het sap van 1 citroen of een zakje citroenzuur (5 gram op 1,5 Ã 2 kilo jam).
- Pitjes bevatten veel pectine, dus kook deze mee en zeef ze later uit.
- Gebruik het liefst geleisuiker 2:1 of zelfs 3:1, dat maakt de jam minder zoet.
- Je kunt testen of de jam het stollingspunt heeft bereikt door een lepel jam op een koud schoteltje te scheppen. Kijk of het geleert (haal ondertussen de pan van het vuur). Zo niet, laat de jam dan nog even doorkoken en herhaal de test.
- Gebruik een trechter of maatbeker om de inhoud van de pan over te gieten in de potjes.
- Vul de nog warme potjes met hete jam vol en vlak af.
- Bewaar jam altijd stof- en vooral vochtvrij.
- Maak ook eens jams van tropische vruchten uit de supermarkt, als ananas, mango, kiwi of banaan.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.