10 tips: koken op een ouderwets fornuis

10 tips: koken op een ouderwets fornuis

Ouderwetse fornuizen bijvoorbeeld AGA zijn populair. Begrijpelijk, want ze roepen herinneringen op aan de gezelligheid van vroeger. Menig huis werd toen behaaglijk verwarmd met een houtfornuis en er werd ook dagelijks op gekookt. Hier vind je tips voor het gebruik van een fornuis.

  1. Ouderwetse fornuizen stook je op hout, gas (soms nog op olie) of elektrisch. Ze hebben meerdere ovens, met elk hun eigen temperatuur.
  2. Je kunt erop koken, bakken, stomen, warmhouden, opwarmen, roosteren en ontdooien.
  3. Je houdt een fornuis gemakkelijk schoon met een vochtige doek. Kookt er iets over of wordt er geknoeid op de kookplaat? Door de warmte wordt het voedsel gruis, dat je gemakkelijk wegveegt.
  4. Paneermeel maak je gemakkelijk zelf door oud brood in de warmhoudoven te drogen. Is het brood droog, verkruimel het dan met een deegroller.
  5. Als de bodems van je pannen helemaal recht zijn, kun je deze ook gebruiken op de houtgestookte oven. Alleen dan maken ze een goed contact met de kookplaat. Koop je nieuwe pannen, kies dan voor exemplaren met een dikke bodem en stalen handgrepen en knoppen.
  6. Op een nostalgisch fornuis kun je ook zonder pannen bakken. De hete plaat is geschikt om vlees op te grillen. Op de sudderplaat kun je eieren of pannenkoeken bakken. Vet de plaat lichtjes in met een keukenpapiertje met wat olie erop.
  7. In de zomer stook je gewoon door met je houtgestookte fornuis. Zet op warme dagen wel een raam of deur open, zodat de overtollige warmte naar buiten kan.
  8. Op een normaal fornuis kook je tachtig procent van de tijd op het fornuis en twintig procent in de oven. Bij een ouderwets fornuis is die verdeling precies andersom. Aardappels breng je bijvoorbeeld aan de kook op de hete plaat, dan verplaats je de pan naar de sudderplaat en laat je de aardappels vijf minuten doorkoken. Daarna afgieten en veertig minuten doorgaren in de kookoven. Je kunt de aardappels overigens nog zeker twee tot drie uur laten staan in de oven, zonder enig probleem.
  9. Kook vooral op gevoel, tijden en temperatuur komen niet zo nauw. Het eten verliest minder vocht dus zal niet snel uitdrogen.
  10. Dek de kookplaten af met een deksel als je ze niet gebruikt.

Advertorial

Ruimte voor buitenleven

Iedereen verdient de ruimte om te genieten van buitenleven. Ook in de herfst en ’s winters in de achtertuin. Dat kan met ruimte van Geldersche Houtbouw.

NEEM DE RUIMTE

Ruimte voor buitenleven