Thessa’s beroemde pompoenjam
De pompoenjam van Thessa Bruijns is wereldberoemd in West-Friesland. Met dit lekkere recept tover je in een mum van tijd een heerlijke jam op tafel. Met Thessa’s handige tips wordt jouw jam het middelpunt van het ontbijt of de lunch.
Bereidingstijd: 40 min.
Tienduizend potten jam
Per jaar kookt Thessa naar schatting meer dan tienduizend potten jam, saus, chutney en zoetzuur. Thessa: “Het maken van jam is klein begonnen, als cadeautjes voor anderen. Nadat ik de jam cadeau had gedaan, kreeg ik al heel snel de vraag of ik nog meer van die lekkere jam had. Uiteindelijk was de vraag zo groot dat ik de jam maar ging verkopen.” Thessa maakt nu al achttien jaar jam, waarvan de laatste vier jaar bedrijfsmatig. Ze heeft op haar erf zelfs een speciaal jamhuisje gebouwd waar ze haar producten verkoopt.
Thessa achter het fornuis, bezig met de pompoenjam. Thessa: “Normaal gebruik ik twee hele grote koperen pannen, omdat ik een grote productie draai. Meestal kook ik wel honderd potjes in één keer.”
De potjes pompoenjam worden keurig tot de rand gevuld.
Meer fruit, minder suiker
Thessa’s jam is niet zoals de jam die je in de winkels kunt kopen. Wat een groot verschil maakt met fabrieksjam is het suikergehalte en het weglaten van E-nummers. “Tegenwoordig is het een trend om minder suiker te gebruiken, maar ik ben daar al jaren geleden mee begonnen. Niet omdat het toen ‘in’ was, maar gewoon omdat ik zo’n grote hoeveelheid suiker niet nodig vind. Als je fruit gebruikt dat goed rijp is, heeft het al zó veel smaak, dan kun je met veel minder suiker toe. Verder maakt ik slim gebruik van wat extra citroensap, dat is lekker voor de smaak én werkt goed voor de binding. En ik voeg wat extra pectine toe, een natuurlijk middel dat ook weer zorgt voor extra binding.”
Dit heb je nodig voor Thessa’s pompoenjam:
- 1 kg pompoen
- 400 g geleisuiker speciaal
- pectine voor 250 g fruit (te koop bij natuurvoedingswinkels of via www.braumarkt.nl)
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillepeul
- sap van 1 citroen
- 5 potjes met deksel, inhoud 225 ml
Zo ga je te werk:
- Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Het mag met de schil, deze bevat de gezonde stoffen zoals vitamine B2, vitamine C en ijzer! Gezond dus en lekker makkelijk.
- Kook de stukjes pompoen in ongeveer twintig minuten gaar in een klein laagje water met het deksel op de pan.
- Als de pompoen zacht van structuur is geworden, pureer deze dan fijn met de staafmixer.
- Voeg de suiker, de pectine, het kaneelstokje en de opengesneden vanillepeul toe.
- Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Als de jam kookt (pas op voor spatten!) haal je het kaneelstokje en de vanillepeul eruit en voeg je het citroensap toe.
- Kook twee minuten goed door onder voortdurend doorroeren.
- Giet de jam af in de hete potjes.
Tips van Thessa
- Voor de pompoenjam gebruik ik pompoenen van het ras ‘Halloween’. Deze pompoenen kun je heel makkelijk snijden, daar zijn ze echt voor gekweekt. Qua smaak merk ik geen verschil.
- Vergeet niet je aanrecht, de kookplaat, de pollepel en de litermaat vóór het koken goed schoon te maken.
- Om klonteren van de pectine tegen te gaan, meng je deze goed door de suiker voordat je haar toevoegt aan de jam.
- Gebruik kleine potjes; door het weglaten van grote hoeveelheden suiker en conserveermiddelen is deze jam gevoeliger voor bederf.
- Ik vul de potjes het liefst meteen heet uit de vaatwasser of uit kokend water. Vul de potten snel af met jam en zet vijf minuten op de kop. Daarna zet ik ze weer rechtop en laat ik ze rusten op een koele plaats. Pas na 24 uur is de jam volledig opgestijfd.
- Leuk om te doen: maak mooie handgeschreven etiketjes of jamstempels en knip stofjes om de deksels mee te decoreren. Bevestig het etiketje met een mooi lintje om het deksel zodat ook het stofje blijft zitten.
Ook proeven?
Wil je de jam van Thessa eens proeven? Ze verkoopt haar producten in het jamwinkeltje aan huis. Ze heeft ruime openingstijden maar is ook wel eens ‘spontaan dicht’. Kom je van ver? Bel dan voor de zekerheid eerst even. Volg Thessa ook op Facebook op ‘Jam en Zo’.
Jam en Zo
Noorderdracht 45
1696 AC Oosterblokker
Tel. 06 – 15 39 50 50
www.jamenzo.nl
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.