Tarte tartin van rabarber

Tarte tartin van rabarber

De lichtroze stengels van geforceerde rabarber worden afgedekt en beschermd door een terracotta pot. In de pot is het donker en relatief warm; daardoor kun je eerder oogsten en zijn de stengels zachter, zoeter en delicater van smaak. Met geforceerde rabarber maakt u al vroeg in het seizoen dit heerlijke recept. Een fijn taartje voor een eerste lentedag!

Dit heb je nodig:

Ingrediƫnten

  • 6 plakjes bladerdeeg, iets ontdooid
  • 6 rabarberstengels
  • 100 g suiker
  • 75 g koude boter, in stukjes
  • verse tijm

Gietijzeren koekenpan

Een tarte tatin kunt u in een speciale vorm maken, maar een gietijzeren koekenpan (doorsnee 23 centimeter) is ook heel geschikt.

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Was de rabarber en snijd hem in stukken die goed in de koekenpan passen.
  2. Doe de suiker in de pan en zet deze op een middelhoog vuur.
  3. Laat de suiker in ongeveer vijf minuten karamelliseren tot hij een mooie, licht goudbruine kleur heeft (roer niet in de suiker en raak deze zeker niet aan).
  4. Haal de pan van het vuur en roer de stukjes boter erdoor.
  5. Leg de rabarberstukken nu mooi in de pan, boven op de karamelsaus.
  6. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een plak die iets groter is dan de pan.
  7. Leg de plak bladerdeeg op de rabarber en duw de zijkanten een beetje in de pan; zo krijgt u een mooie taartrand.
  8. Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg, zodat de stoom van de rabarber kan ontsnappen.
  9. Bak het taartje in een voorverwarmde oven een half uur op 200 graden tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.
  10. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en draai om op een mooi bord.
  11. Strooi er wat verse tijmblaadjes over.
  12. Serveer warm met een bolletje ijs.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.