Home > Lekker eten > Bakken > Sukerbole-toetje
Sukerbole-toetje
Friezen weten wel wat lekker is. Van droog geworden suikerbrood maak je dit heerlijke nagerecht. Met een klein tikje Beerenburg voor een speciaal effect.
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig
- 125 g oud suikerbrood
- 100 g suiker
- 30 ml water
- 125 ml slagroom
- 125 ml volle melk
- 15 ml Beerenburg
- 2 eieren
Zo ga je te werk
- Scheur het suikerbrood in kleine blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter en verdeel de blokjes over een kleine ovenschaal.
- Doe de suiker met het water in een steelpannetje en draai een beetje met de pan zodat het water wordt opgenomen.
- Zet de pan op middelhoog vuur en laat het langzaam aan de kook komen: roer niet, maar houd het wel goed in de gaten.
- Meng ondertussen de slagroom, de melk en de Beerenburg in een maatbeker en kluts de eieren in een kommetje.
- Houd de karameliserende suiker goed in de gaten: het duurt drie tot vijf minuten totdat het licht goudbruin van kleur is.
- Draai dan het vuur lager en roer het melkmengsel er voorzichtig door terwijl je stevig blijft roeren met een garde.
- Het gaat eerst even flink spetteren en bubbelen, let dus goed op.
- Blijf roeren op het lage vuur totdat alle hard geworden karamel is gesmolten.
- Haal de pan dan van het fornuis en voeg al roerend de eieren toe.
- Giet de vla over de stukjes suikerbrood en laat tien minuutjes intrekken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en zet de ovenschaal erin.
- Zet het toetje ongeveer twintig minuten in de oven en tast toe!
Warm is dit toetje het lekkerst, maar ook koud is het prima te eten.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.