Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Zelfgemengde speculaaskruiden zijn lekker en op veel meer manieren te gebruiken dan alleen in speculaasjes. Door de appeltaart, een snufje over de cappuccino of een theelepel door de chili con carne, om maar wat te noemen! 

Dit heb je nodig:

  • 11 tl kaneelpoeder
  • 5 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl versgemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen kruidnagel

Zo ga je te werk:

  • Meng alle specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot (bijvoorbeeld een schoongemaakt jampotje).

Het recept gaat om de verhoudingen, en niet zozeer om de hoeveelheden.
In plaats van theelepels kun je daarom ook gerust eetlepels gebruiken. Gebruik altijd wel speciale maatlepels (verkrijgbaar bij kookwinkels), en niet een willekeurige theelepel uit de keukenlade.
Je kunt de specerijen ook afwegen: 1 theelepel is 5 gram, 1 eetlepel is 15 gram. 

Klaske’s speculaasjes

Culinair redacteur Klaske Bakker: “Al enkele jaren zoek ik naar het perfecte thuisgebakken speculaasje. Na vele pogingen is dit mijn ultieme recept. Die houten speculaasvormpjes zien er altijd schattig uit, maar meestal krijg ik het deeg er met geen fatsoen uit. Daarom maak ik mijn speculaasjes altijd met gewone koekjesstekers. Wel zo makkelijk, net zo lekker.” 

  • Wrijf 115 gram zachte roomboter met 150 gram lichtbruine basterdsuiker, een snuf zout en de rasp van ½ citroen tot een romig geheel.
  • Voeg 25 milliliter karnemelk toe en wrijf tot deze opgenomen is.
  • Kneed er nu 250 gram bloem, 10 gram bakpoeder en 15 gram speculaaskruiden door.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het twee dagen in de koelkast rusten en op smaak komen. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het weer door.
  • Rol het deeg dun en gelijkmatig uit op een met bloem bestrooid werkblad en steek er met een koekjesvorm koekjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, met enige ruimte tussen de koekjes.
  • Bak de speculaasjes in een voorverwarmde oven op 150 graden in ongeveer een half uur gaar.
  • Laat ze iets langer in de oven als je van knapperige speculaas houdt. 

Tip: weeg de speculaaskruiden echt af! Het lijkt behoorlijk veel, maar juist de kruiden zorgen voor de echt lekkere smaak. 
 

Meer lekkere recepten

Taaitaai

Taaitaai maken is niet iets wat de thuisbakker vaak doet. Toch is de moeite waard: de koekjes smaken heerlijk vers en de randjes zijn lekker knapperig.

Naar recept

Lepelkoekjes

Deze lepeltjes zijn heerlijk om te serveren met een kop dampend hete chocolademelk. Met dit recept maak je zo’n 25 lepelkoekjes.

Naar recept


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.