Scharrelkip uit de oven

Scharrelkip uit de oven

Deze kip bereid je met citroen, knoflook en rozemarijn voor een frisse zomersmaak.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 scharrelkip (ongeveer 1,4 kg)
  • 125 g boter, zacht
  • zout en peper
  • 2 citroenen
  • 1 bol knoflook
  • 5 takjes verse rozemarijn 

Zo maak je de scharrelkip:

  • Haal de kip een half uur van tevoren uit de koelkast. Was de kip onder koud stromend water en dep hem daarna goed droog met keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  • Wrijf de kip in met boter, ook aan de binnenkant en onder het borstvel, en bestrooi met zout en peper naar smaak. Boter die je overhoudt, mag in de kip.
  • Snijd de citroenen in parten: leg één citroen binnenin de kip en verdeel de rest over de ovenschaal. Vul de kip verder met takjes verse rozemarijn, de rest mag ook in de ovenschaal.
  • Haal de teentjes van de knoflook los (velletje mag blijven zitten) en verdeel deze over de ovenschaal.
  • Leg de kip nu met de borstzijde naar beneden in de ovenschaal. Draai de kip na een uur om, zodat de borstzijde boven ligt en het velletje knapperig kan worden.
  • Bak de kip in totaal in zo’n anderhalf uur gaar.
  • Haal de kip uit de oven en laat hem tien minuten rusten (onder aluminiumfolie) voordat je hem aansnijdt. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.