Rabarbersiroop

Rabarbersiroop

Rabarbersiroop is gemakkelijk te maken en een fantastische manier om de frisse smaak van de vroege zomer te bewaren voor de rest van het jaar. Er zijn verschillende soorten rabarber; daardoor verschilt de kleur van de siroop van felrood tot wat minder rood of rozig. 
Bereidingstijd: 20 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg rabarber, gewassen en in stukken gesneden
  • 1 l water
  • 300 g suiker
  • sap van 1 citroen

 
Verder

  • zeef en schone thee- of kaasdoek
  • trechter
  • schone glazen flessen die goed afsluitbaar zijn

Zo ga je te werk

  • Breng de rabarber aan de kook met het water; roer niet, zodat de vloeistof zo helder mogelijk blijft.
  • Zet het vuur lager en laat de rabarber een kwartier zachtjes pruttelen.
  • Leg een zeef boven een schaal en leg daarin een schone theedoek. Giet de inhoud van de pan in de zeef. Laat al het vocht langzaam door de doek sijpelen. Als je niet roert of aanduwt, blijft het helder.
  • Giet de vloeistof terug in de omgespoelde pan en breng het terug aan de kook.
  • Roer de suiker en het citroensap erdoor en laat de suiker oplossen.
  • Schenk de siroop vervolgens in de brandschone flessen en sluit ze direct af.
  • Ongeopend blijft de siroop zeker een jaar houdbaar op een koele, donkere plek. Geopende flessen bewaar je het best in de koelkast.
  • Om limonade te maken verdunt u de siroop met water; 1/6 deel siroop op 5/6 deel water, of net wat je lekker vindt.