Quiche met groene asperges en broccolischeuten

Quiche met groene asperges en broccolischeuten

In dit recept gebruiken we broccolischeuten. Die verschijnen nadat de grote broccolikop is geoogst. Je kunt natuurlijk ook gewone broccoliroosjes gebruiken of courgette. De quiche is lekker om warm of koud te eten. 
Aantal personen: 8-10
Bereidingstijd: 1,5 uur.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg

  • 250 g bloem
  • snuf zout
  • 100 g harde boter, in blokjes
  • 1 ei
  • scheutje melk

Voor de vulling

  • 200 g groene asperges
  • 200 g broccolischeuten (broccolini)
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 4 eieren
  • flinke handvol geraspte oude kaas
  • zout en versgemalen peper

Zo ga je te werk:

  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Snijd de boter met twee messen door de bloem.
  • Voeg het ei en de melk toe en kneed er met koele hand vlot een soepel deeg van.
  • Is het te droog? Voeg dan iets meer melk toe.
  • Leg het deeg in een kom of schaaltje met een bord erover en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een goed bestoven aanrecht en bekleed er een ingevette ronde bakvorm (diameter 24 centimeter) mee.
  • Verkreukel een vel bakpapier en leg dit op het deeg. Vul de vorm nu met de droge erwten, bonen of keramische blindbakvulling.
  • Bak de bodem met de vulling 9 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Haal de vorm uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Verwijder de vulling en het bakpapier en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Was de groentes en snijd ze in grove stukken.
  • Breng een pan water aan de kook en blancheer de asperges en broccoli kort.
  • Haal de groentes uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Klop met een garde de slagroom en de melk door elkaar en klop er een voor een de eieren door.
  • Voeg zout en versgemalen peper toe en roer de kaas erdoor.
  • Giet het melkmengsel in de voorgebakken bodem en leg er vervolgens de groentes mooi in.
  • Zet weer terug in de oven en bak de quiche in ongeveer 35-40 minuten gaar.
  • Laat de quiche afkoelen tot lauwwarm of koud.
  • Bestrooi met eetbare bloemblaadjes ter decoratie.

Recepten en fotografie: Anna Rubingh