Pompoenstoofpotje
Dit pompoenstoofpotje is een lekker hartig en gezond recept voor als de dagen weer wat kouder worden!
Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig:
- 1 pompoen (butternut of hokkaido)
- 1 ui, gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- flinke scheut olijfolie
- half bosje verse koriander
- 1 wortel, schoon en in stukjes
- 1 gele paprika, schoon en in stukjes
- handjevol gele rozijnen of gedroogde abrikozen in stukjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl gemberpoeder
- snuf chilipoeder
- 6 tomaten, gesneden, of 1 blikje gepelde tomaten (400 g)
- kikkererwten uit pot of blik (ongeveer 300 g)
- zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- ½ liter kokend water of bouillon
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de pompoen en leg deze met de snijkanten naar beneden in een ingevet bakblik.
- Gaar de pompoen in ongeveer een uur.
- Laat de pompoen daarna wat afkoelen. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grote blokjes.
- Verwarm in een braadpan een flinke scheut olijfolie. Bak hierin de ui zachtjes aan tot die een beetje begint te kleuren.
- Voeg de knoflook toe en bak deze ook mee.
- Snijd de steeltjes van een half bosje verse koriander en voeg die steeltjes toe (bewaar de rest om te garneren), samen met de wortel, paprika, rozijnen, specerijen, chilipoeder en een scheutje water.
- Laat die ook even bakken en voeg daarna de pompoenblokjes toe (zie tip).
- Bak even aan en voeg daarna de overige ingrediënten toe.
- Let even op met het vocht: het moet geen soep worden.
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat het stoofpotje nog 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Serveer met couscous, de overgebleven blaadjes verse koriander en een schepje volle yoghurt.
Tip
Afhankelijk van het formaat van de pompoen gebruik je die helemaal of voor de helft. Het overgebleven vruchtvlees kun je gebruiken om soep van te maken of in blokjes invriezen voor een volgende keer.
Â
Hou je niet van koriander? Laat deze dan weg of vervang de koriander door munt. Van munt gebruik je alleen de blaadjes, niet de steeltjes.Â
Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.