Pompoenstoofje

Pompoenstoofje

Op de markt had ik afgelopen zaterdag al de eerste pompoenen gespot. Het waren mooie stevige exemplaren, Hokkaido, met een felle oranje schil en vruchtvlees dat nog intenser van kleur was. Een pompoenstoofje werd het dus.
Bereidingstijd: 2 uur

Zo ga je te werk

  • 1/2 pompoen
  • 1 ui
  • half bosje verse koriander
  • 1 wortel
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snuf chilipoeder
  • 1 handje ontpitte en grofgehakte olijven
  • 6 tomaten, grofgesneden
  • 300 gr kikkererwten (blik)
  • 1 snufje zout en peper

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer een pompoen (Hokkaido of butternut) en leg deze met de snijkanten naar beneden in een bakblik.
  3. Gaar de pompoen in ongeveer een uur.
  4. Laat de pompoen daarna wat afkoelen. De helft van de pompoen was voor ons gezin meer dan genoeg (2 volwassenen en 2 kinderen), de andere helft verwerkte ik later in de week in een ander gerecht.
  5. Schil de (helft van) de pompoen en verwijder de pitten.
  6. Snijd het vruchtvlees in grote blokjes.
  7. Bak in een pan één gesneden ui aan in een flinke scheut olijfolie.
  8. Snijd de steeltjes van een half bosje verse koriander en voeg die steeltjes toe (bewaar de rest om te garneren), samen met één wortel (schoon en in stukjes gesneden), een handjevol rozijnen, 1 tl kaneelpoeder, een snuf chilipoeder en een scheutje water.
  9. Laat dit even bakken en voeg daarna de pompoenblokjes toe.
  10. Bak even aan en voeg daarna de overige ingrediënten toe.
  11. Dat zijn een handjevol ontpitte en grofgesneden olijven (ik gebruikte Kalamata, dat zijn van die mooie paarse olijven), 6 grofgesneden tomaten (een blikje met tomaten mag ook), ongeveer 300 gram kikkererwten uit blik, zout en peper en ongeveer een halve liter kokend water.
  12. Breng dit geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat het stoofpotje dan een kwartier tot 20 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer met couscous, de overgebleven blaadjes verse koriander en een schepje volle yoghurt.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.