Pompoenketchup zelf maken

Pompoenketchup zelf maken

Met pompoen kun je in de keuken heerlijk variëren. Pompoensoep en pompoenquiche kennen de meeste mensen wel, maar wist je dat je ook zelf pompoenketchup kunt maken? Net even anders dan anders, maar superlekker!

Ingrediënten voor pompoenketchup

  • 400 g pompoen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • olijfolie
  • verse gember, ter grootte van een duim
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten
  • 1 tl kerrie madras
  • ¼ tl paprikapoeder
  • ¼ tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen koriander
  • 1 tl zout versgemalen zwarte peper
  • 250 g tomaten
  • 50 ml appel-azijn
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker

Zo maak je pompoenketchup:


1. Maak de pompoen, de ui, de knoflook en de bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
2. Giet een scheut olijfolie in een flinke pan en bak de groentes zachtjes aan.
3. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
4. Maak de peper ook schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg toe aan de groentes, samen met de specerijen.
5. Breng goed op smaak met zout en peper. Laat alles een kwartier rustig bakken.
6. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Voeg ze toe aan de pan, samen met de azijn en de suiker. Voeg indien nodig wat water toe. Het mengsel mag niet aanbranden.
7. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het heel zachtjes ongeveer een uur pruttelen.
8. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
9. Giet door een zeef. Giet de saus in een schone pan en proef. Voeg indien nodig extra azijn en suiker toe.
10. Breng weer aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat pruttelen tot de saus de goede dikte heeft. Dit kan nog wel één tot twee uur duren.
11. Giet de saus in de schone flessen, draai de doppen erop en laat rustig afkoelen.
12. Na een week is de ketchup lekker op smaak.

Ongeopend blijft de ketchup zeker een half jaar goed. Wilt u de ketchup langer bewaren? Weck de flessen dan dertig minuten op 90 graden. Bewaar een geopende fles in de koelkast. 

Herfstrecepten


De herfst is het ideale seizoen om weer de keuken in te duiken. Het is er warm en gezellig, en met deze recepten komen er heerlijke, kruidige geuren uit de oven of de pan! Ontdek in Landleven oktober nog meer herfstrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van pompoenhummus, roomkaas in pompoenpitolie of heerlijke herfstcake met pumpkin spice?