Plaattaart met bieten, geitenkaas en walnoten

Plaattaart met bieten, geitenkaas en walnoten

Het grote voordeel van plaattaart is dat je die kunt beleggen met alles wat jij lekker vindt. Wij kozen voor plaattaart met bieten, geitenkaas en walnoten. Dat klinkt goed, toch? En dit recept smaakt extra lekker dankzij de honing en tijm!

Dit heb je nodig voor de plaattaart:

Voor het deeg:

  • 200 g bloem
  • snuf zout
  • 80 g harde boter
  • 1 ei
  • scheutje melk

Voor de vulling:

  • Scheut olijfolie
  • 3 uien, in halve dunne ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • paar takjes tijm
  • 4 rode bieten, voorgekookt
  • geitenkaasje (125 g)
  • 400 g crème fraîche
  • 3 eieren
  • 75 g harde geitenkaas, geraspt
  • zout en versgemalen peper
  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • 1 el honing
  • jonge bietenblaadjes

Zo maak je plaattaart:

  1. Meng de bloem en het zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en snijd met twee messen door de bloem. Doe het ei en een scheutje melk erdoor en kneed met koele hand snel tot een deeg. Voeg indien nodig iets meer melk toe.
  2. Leg het deeg in een kom, dek af en laat een half uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier.
  4. Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit daarin de uien en de knoflook met een snuf zout en enkele takjes tijm langzaam aan. Houd een paar takjes tijm achter ter decoratie.
  5. Rol het deeg uit tot het net iets groter is dan de bakplaat. Leg het op de bakplaat en duw alle deeg aan de randen iets terug. Zo krijg je een mooie rand voor de vulling. Prik met een vork her en der gaten in de bodem. Bak de bodem zes tot acht minuten voor in de oven.
  6. Snijd de gekookte bietjes doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Snijd ook de geitenkaas in dunne plakjes.
  7. Doe de crème fraîche in een kom en klop er de eieren en geraspte kaas door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Laat de bodem iets afkoelen en spreid het uienmengsel erover uit. Spreid er vervolgens het crème fraîche-mengsel over uit, daarna de bietenschijfjes en tot slot de geitenkaasplakjes.
  8. Bak de plaattaart veertig minuten tot de bovenkant mooi goudbruin en het crème fraîche-mengsel gezet is.
  9. Verwarm ondertussen een koekenpan met dikke bodem en rooster daar kort de walnoten in.
  10. Strooi als de plaattaart gaar is de geroosterde walnoten en de achtergehouden takjes tijm erover en besprenkel met honing. Garneer naar wens met jonge bietenblaadjes.
  11. Eet smakelijk! Geniet van je plaattaart!

Walnootrecepten

In Landleven oktober vind je de heerlijkste recepten met walnoten. Maak er bijvoorbeeld walnotentaartjes of walnotenbrood mee, of verwerk ze in een salade of ander hartige gerechten. Bestel Landleven nu online!