Maak zelf pittige pompoensoep

Maak zelf pittige pompoensoep

Pittige pompoensoep is heerlijk verwarmend op een frisse dag. Ontdek met dit recept hoe je deze heerlijke pompoensoep zelf maakt. Serveer de pompoensoep met lekker brood en boerenboter en je hebt een maaltijd waar iedereen blij mee is! Bereidingstijd: 45 min.

Hoe schil je een pompoen?

De makkelijkste manier om een pompoen te schillen, is door hem eerst voor te garen. Zo’n half uur in een oven op 175-200 graden is genoeg, of zet hem in de oven wanneer je toch iets anders aan het bakken bent. De hoeveelheden in dit pompoenrecept worden niet precies genoemd, omdat ze afhankelijk zijn van het formaat van de pompoen. Voeg zeker wat extra bouillon en specerijen toe bij een groot exemplaar.

Dit heb je nodig voor pittige pompoensoep:

  • 1 pompoen, bijvoorbeeld Hokkaido of Butternut
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • bouillon of water
  • zout en peper
  • flinke scheut zoete chilisaus
  • 1 rode peper
  • handjevol pompoenpitten
  • scheutje olijfolie

Zo maak je pittige pompoensoep:

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de ui en de knoflook aan.
  3. Voeg de pompoen toe en zo veel bouillon of water dat de pompoen onderstaat.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur weer lager en laat het geheel een half uurtje pruttelen tot de pompoen goed gaar is.
  5. Haal de pan van het vuur en maak er een gladde soep van met de staafmixer.
  6. Breng op smaak met zout, peper en een flinke scheut zoete chilisaus.

Serveer de pittige pompoensoep met een straaltje lekkere olijfolie, geroosterde pompoenpitten, wat fijngesneden rode peper en een draai van de pepermolen.

Hokkaido pompoen

Tip

De pompoen op deze foto is een ‘Hokkaido’. Deze kun je in principe met schil en al verwerken; wel eerst even wassen natuurlijk. Deze soort is goed verkrijgbaar via supermarkten en biowinkels. Pompoenen uit eigen tuin zijn vaak een beetje knoestiger en viezer dan winkelexemplaren. Het is handig om die vooraf even te schillen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.