Pastei met korstdeeg

Pastei met korstdeeg

Pastei uit de oven met riblappen, champignons en spruitjes.
Aantal personen: 6.
 

Dit heb je nodig:

  • 300 g bloem
  • 200 g koude boter
  • flinke snuf zout
  • 50 ml koud water
  • 1 kg runderriblappen
  • naar smaak zout en peper
  • een scheut zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 3 winterwortels
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • een snufje chilivlokken
  • 1 kaneelstokje
  • 150 ml water
  • 200 g spruitjes
  • 100 g champignons
  • 2 el honing
  • sap van 1 halve citroen
  • 1 flinke tl bloem
  • 1 flinke tl (zachte) boter
  • 1 eierdooier gemengd met 1 el melk

Zo ga je te werk:

  1. Zeef de bloem, snijd de boter in blokjes en meng deze twee ingrediënten in een keukenmachine tot het mengsel op grove kruimels lijkt.
  2. Voeg zout en water toe en laat de machine draaien tot het deeg een bal vormt.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, vouw het weer op en laat het verpakt in huishoudfolie minimaal een nacht rusten in de koelkast.
  4. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 1 centimeter en bak het in een scheut zonnebloemolie in een ruime braadpan op hoog vuur aan.
  5. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Snijd de uien in ringen en de schoongemaakte winterwortels in plakjes.
  7. Haal het vlees uit de pan en bak de groentes vijf minuten aan (voeg eventueel nog wat olie toe).
  8. Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd de teentjes fijn.
  9. Voeg deze samen met de takjes tijm en het vlees weer toe aan de pan.
  10. Meng de specerijen en het water erdoor.
  11. Roer alles goed door en laat het vlees op een zeer laag vuur in zo’n anderhalf uur gaar worden.
  12. Voeg na ongeveer een uur de schoongemaakte spruitjes en de in plakjes gesneden champignons toe.
  13. Meng de bloem met de boter tot een pasta en roer deze door de stoofpot.
  14. Laat het mengsel een minuut borrelen en voeg eventueel nog wat zout toe.
  15. Verwijder de takjes tijm en het kaneelstokje, voeg de honing en het citroensap toe en laat de vulling afkoelen in de koelkast.
  16. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  17. Rol tweederde van het deeg uit tot een lap en bedek hier een ovenschaal mee.
  18. Doe de vulling in de ovenschaal.
  19. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg dit bovenop de schaal.
  20. Houd er rekening mee dat het deeg iets zal krimpen in de oven, dus laat gerust een stukje deeg over de rand hangen.
  21. Snijd overtollig deeg af en druk de randen samen met een vork.
  22. Snijd uit het overgebleven deeg enkele mooie blaadjes en rol een aantal balletjes en plak die op het deeg met wat water.
  23.  Bestrijk het deeg met het ei-melkmengsel.
  24. Bak de ovenschotel drie kwartier tot een uur in de oven totdat de korst mooi goudbruin gekleurd is en serveer het gerecht direct.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.