Amandel-bessentaart

Zelfvoorzienend en duurzaam leven, terug op haar vertrouwde plek in Stroe. Dat was de beste keuze die Annemarie van der Neer (50) heeft gemaakt. “Het...

Fryske sûkerbôle : goed voor na de bevalling van een meisje

Als je naar Friesland gaat kun je het niet maken om zonder het bekende streekproduct; Fryske sûkerbôle naar huis te gaan. Een witbrood waarin grein-...

Drie generaties koken: kruudmoes

Soms blijven familierecepten achter bij de oudste generatie. Maar niet bij de familie Tuten: oma Mieny, moeder Yvonne en dochter Emma maken met veel...

Waterkefir

“Waterkefir is een ontzettend lekker en verkoelend drankje op warme, zomerse dagen. De korrels zetten het suiker om in koolzuur, dus het drankje is...

Huisgemaakte ricotta

Marjolein Breukhoven woont op een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Ze werkt er elke dag hard om haar droom waar te maken; zo veel mogelijk van wat...

Friese vlierbloesemwijn

Roelof van der Belt maakt in een boerderij buiten het Friese dorpje Warten wijn van allerlei soorten fruit, maar níét van druif. “Dat leek me juist...

Brandnetelsoep met crostini’s

Als kind was Judith Klappers (52) buiten verschillende heksensoepjes aan het maken. “Mijn soepjes waren nooit eetbaar. Op een gegeven moment wilde ik...

Rabarbercheesecake

Carolien Nijland leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het Groninger platteland. Samen met haar dochter Annalynn verbouwt ze groentes, houdt ze...

Bietenspread

Carolien: “Voor deze spread gebruik ik onze eigen bieten en onze eigen kaas. Dat is natuurlijk het allerlekkerste. Maar je kunt ook bietjes kopen bij...

Ingelegde radijsjes

Carolien Nijland leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het Groninger platteland. Samen met haar dochter Annalynn verbouwt ze groentes, houdt ze...

Janny’s ananas-kokos-plaatkoek

Al haar hele leven is oma Janny te vinden in de keuken. De overheerlijke boterkoek, appeltaart en kokosmakaronen zijn een begrip binnen de familie. In...

Maak ambachtelijke mosterd op de Doesburgsche manier

“Doesburgsche mosterd is een begrip door heel Nederland”, vertelt Timon Houwers, eigenaar van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Afgelopen...