Home > Lekker eten > Meringue taart met lemoncurd

Meringue taart met lemoncurd
Met deze meringue taart met lemoncurd worden de paasdagen echt een feestje! Deze gemakkelijk te maken cake-achtige taart is van binnen lekker smeuïg. Met geklopte eiwitten en zelfgemaakte lemoncurd wordt deze kliedertaart extra feestelijk.
Dit heb je nodig voor de meringue taart:
Ingrediënten voor de lemoncurd
- 3 eieren
- 350 g suiker
- 100 g boter
- 3 biologische citroenen
Voor de taart
- 150 g boter + wat extra voor het invetten van de vorm
- 125 ml lemoncurd + extra voor erover
- 125 g suiker
- 2 eieren
- 150 g bloem
- sap van ½ citroen
Voor de meringue
- het wit van 2 eieren
- 75 g suiker
Zo maak je de meringue taart:
- Maak eerst de lemoncurd. Klop de eieren kort en verwarm ze met de suiker en de boter in een kom die hangt boven zacht kokend water (au bain-marie).
- Was de citroenen. Rasp de schil en pers het sap uit. Giet de rasp en het sap van de citroen bij de pan en laat het geheel binden; al roerend en net tegen de kook aan.
- Schenk de lemoncurd, als deze gebonden is, in warme, brandschone potten, sluit deze af en laat afkoelen. Dit recept is genoeg voor twee potten. De curd die u direct wilt gebruiken kunt u natuurlijk apart houden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (doorsnee 22 centimeter) in met wat boter. Smelt de boter al roerend in een pannetje op een laag vuur.
- Haal van het vuur en roer er de lemoncurd en de suiker door en vervolgens een voor een de eieren.
- Voeg het citroensap toe, schep er de bloem door en meng goed. Doe het beslag in de springvorm.
- Bak de taart ongeveer vijftien minuten in de voorverwarmde oven.
- Klop ondertussen de eiwitten met een mixer stijf en voeg beetje voor beetje de suiker toe. Klop tot stijve pieken.
- Bestrijk de taart met de opgeklopte eiwitten en maak er met een lepel pieken in. Het hoeft er niet strak uit te zien, het is een rustiek taartje. Bak de meringue taart nog vijftien minuten in het midden van de oven totdat het eiwit mooi lichtbruin kleurt.
- Laat de meringue taart volledig afkoelen voordat u hem uit de vorm haalt en besprenkel met extra lemoncurd.
Paasrecepten
Zoekt u inspiratie voor verrassende gerechten op uw paastafel? In Landleven april vindt u nog meer heerlijke recepten. Probeer bijvoorbeeld eens de gemarineerde zalm of de aardappelpannenkoekjes. Of wat dacht u van een plaattaart of een bietensalade? Eet smakelijk!
Tekst en fotografie: Anna Rubingh