
Maak zelf traditionele Friese uiensoep
Wil je zelf uiensoep maken? Probeer dit recept voor sipelsop eens uit! Dit is heerlijke Friese uiensoep. Door de Friese Berenburg en de Friese nagelkaas wordt hij nog krachtiger.
Dit heb je nodig voor uiensoep:
- 1 kg uien
- 75 g roomboter
- 50 g gerookte spekblokjes
- 1 tl gehakte tijm
- 1 tl tomatenpuree
- 20 g patentbloem
- 1 l kippenbouillon
- 4 el Friese Berenburg
- zout en witte peper
- nootmuskaat
- 2 plakken volkorenbrood, zonder korst
- 50 g Friese nagelkaas, geraspt
- 1 el gehakte peterselie
Zo maak je uiensoep:
- Maak de uien schoon en snijd ze in kwart ringen.
- Smelt de roomboter in een soeppan, doe de uien, het spek en de tijm erbij en bak het op een middelmatig heet vuur.
- Voeg de tomatenpuree en de patentbloem toe, draai het vuur zachter en laat ongeveer vier minuten garen (roer af en toe met een houten pollepel).
- U hebt een roux gemaakt; laat deze afkoelen.
- Verhit de kippenbouillon en de Berenburg en roer deze met een garde glad in de roux.
- Laat de soep een half uur zachtjes koken.
- Breng de soep op smaak met zout, nootmuskaat en witte peper.
- Verwarm de oven op 210 graden (of zet de grilstand aan).
- Steek met een ronde uitsteker een rondje uit twee plakjes brood.
- Bestrooi het brood met de geraspte Friese kaas en laat deze in de oven smelten.
- Schenk de soep in een kom. Leg het gegratineerde brood er bovenop en bestrooi met peterselie.
Streeksoepen
Zijn eerste boek met Sallandse streekgerechten was zo succesvol, dat Ben Ellenbroek uit Raalte niet lang na hoefde te denken over een tweede boek. In De Nederlandse Keukentafel vindt u volop recepten met ingrediënten uit heel Nederland. Landleven koos vijf streeksoepen uit het boek. De recepten vindt u in Landleven maart.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."