Maak zelf bouillonpoeder

Maak zelf bouillonpoeder

Bouillonblokjes zijn een makkelijke manier om extra smaak te geven aan soep, sauzen en stoofpotjes. Maar niet iedereen is blij met bouillonblokjes uit de winkel: te zout en te veel onnodige ingrediënten. Met groentes uit eigen tuin kun je ook bouillonpoeder maken. Groot voordeel: je weet precies wat erin zit.
Bereidingstijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • ongeveer 1 kg groente: mengsel van prei, wortel, ui, knolselderij, bleekselderij
  • 1 bol knoflook
  • flinke hoeveelheid verse kruiden: tijm, rozemarijn, bieslook, selderij, peterselie
  • 1-2 el vers gemalen zwarte peper
  • 1-2 el fijngestampte pimentkorrels
  • zout naar keuze

Zo maak je de bouillonpoeder:

  • Om bouillonpoeder te maken droog je de groentes en kruiden. Dit kan in een speciaal droogapparaat of gewoon in de oven. Verwarm de oven voor op 50 tot 75 graden.
  • Maak de groentes schoon en schil ze indien nodig. Snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze drogen.
  • Verdeel de groentes over een bakplaat of -rooster. Zet de plaat in de oven en droog de groentes daar enkele uren tot een nacht. Reken op minimaal vijf tot acht uur, maar het kan nog langer duren. Als het kan, zet dan de ovendeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. De precieze droogtijd is lastig aan te geven, omdat deze heel erg afhangt van de vochtigheid van de groentes. Droog de groentes net zo lang tot ze écht knisperend droog zijn! Twijfel je of ze droog genoeg zijn? Droog ze dan zeker nog langer.
  • De verse kruiden droog je op dezelfde wijze, maar deze zullen sneller droog zijn. De steeltjes kun je het beste wel verwijderen.
  • Meng de gedroogde en goed afgekoelde groentes en kruiden samen met de peper en het piment in een keukenmachine met sikkelmes.
  • Je kunt nu kiezen of je het bouillonpoeder zoutloos houdt of zout naar smaak toevoegt (bijvoorbeeld 2 eetlepels keukenzout).
  • Laat het mes van de keukenmachine draaien tot de inhoud van de kom fijn is geworden.
  • Bewaar het bouillonpoeder in een goed afsluitbare glazen pot. Het is ongeveer een jaar houdbaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.