Lezersrecept: zuurdesembrood

Lezersrecept: zuurdesembrood

Vorig jaar organiseerde de redactie van Landleven een broodbakwedstrijd. Lezers mochten hun zelfgebakken brood meenemen en laten proeven en keuren door een vakjury. Klaartje van Eck-van der Meij uit Wijchen was een van de winnaars. Ze bakte met pure ingrediënten een zuurdesembrood. Dat is uitstekend van smaak en technisch gezien top. Probeer Klaartjes recept zelf eens uit!

Klaartje bakte een brood zoals het eigenlijk hoort te zijn, met alleen water, meel en zout. Door het gebruik van desem zette ze de natuur aan het werk en creëerde ze een zeer smakelijk en gezond brood met een krokante korst. De volgende zin uit het juryrapport zegt genoeg: “De eenvoud maakt het juist een eerlijk en smakelijk brood.”

Dit heb je nodig voor zuurdesembrood:

  • 400 g bloem
    (mengsel van tarwe en spelt)
  • 260 g water
  • 150 g actieve desem (op basis van water en bloem)
  • 9 g zout
  • eventueel een mix van sesam- en maanzaad

Zo maak je zuurdesembrood:

  1. Meng het water met de bloem en laat een uur staan.
  2. Voeg dan de actieve desem toe en mix drie minuten op de lage stand van de keukenmachine met de deeghaak.
  3. Nadat de desem is opgenomen, voegt u het zout toe.
  4. Meng alles goed door (zes minuten op hoge snelheid van de keukenmachine met deeghaak).
  5. Laat het deeg rijzen in een plastic bakje met een kleine beetje olie tot het is verdubbeld. Het rijzen van het deeg kan soms wel zes uur duren.
  6. Bol het deeg op en rol het eventueel door de mix van zaden. Leg het in een rijsmandje en dek af met een plastic zak eromheen. Laat het deeg een nacht in de koeling staan.
  7. Verwarm een gietijzeren pan met deksel in de oven.
  8. Haal de pan uit de oven, leg het brood erin op een stuk bakpapier en snijd het ongeveer een halve centimeter schuin in met een scherp mesje.
  9. Bak het brood eerst vijftien minuten op 250 graden met het deksel op de pan, daarna nog vijftien minuten zonder.

Extra smaak

Klaartje van Eck-van der Meij uit Wijchen: “Je kan je desem extra smaak geven door water met appelschillen en rozijnen een aantal dagen te laten staan. Je krijgt dan heerlijk geurend water dat je kunt gebruiken om je desem een kickstart te geven!” Hoe u een actieve desemstarter, leest u hier.

Landleven bakwedstrijd

Het was ontzettend moeilijk om te kiezen uit alle smakelijke, creatieve en bijzondere inzendingen! Vier broden zijn de uiteindelijke winnaars geworden. Behalve Klaartje wonnen ook de zussen Süheyla en Tugba Dorul. Zij bakten twee heerlijke broden in een springvorm, Johnny Milder was ook een van de winnaars. Hij bakte een uniek knapzakbrood. In Landleven november vind je alle winnende recepten.