Home > Lekker eten > Bijgerechten > Lauwwarme salade van biet, appel en linzen
Lauwwarme salade van biet, appel en linzen
De appels worden kort gebakken waardoor ze iets karamelliseren. Maak de salade af met een dressing van goede balsamicoazijn en honing. Wat gehakte walnoten maken het helemaal af.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 4 bieten
- 3 uien
- Olijfolie
- Zout
- 5 teentjes knoflook
- 25 g roomboter
- 4 appels
- 400 g linzen (uit een pot; of 200 g gedroogde groene linzen, zelf gekookt in 25 minuten)
- Handjevol gehakte walnoten
- Wat eetbare bloemetjes, ter garnering
Voor de dressing
- 5 el olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el honing
- Zout en peper, naar smaak
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schrob de bietjes schoon en snijd ze doormidden. Maak ook de uien schoon en snijd ze doormidden.
- Doe een scheut olijfolie in een ruime ovenschaal of bakplaat (de groentes moeten in een enkele laag in de schaal kunnen liggen) en leg de bietjes en de uien met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
- Besprenkel met wat extra olijfolie en zout en rooster de groentes in de oven in een half uur tot drie kwartier minuten gaar. Voeg na een kwartier ook de teentjes knoflook toe, met schil en al. De bietjes zijn gaar als u er met een mes makkelijk in prikt. Zijn ze nog hard? Laat ze dan langer roosteren in de oven.
- Haal de groentes uit de oven en laat ze iets afkoelen; verwijder daarna de schil van de uien en de bieten. Snijd de groentes in partjes en leg deze in een schaal. Duw het zacht geworden vlees van de knoflooktenen uit in een schaaltje en meng daar de ingrediënten voor de dressing door.
- Snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes nog een keer doormidden. Smelt een klontje boter in een ruime koekenpan en bak de appelpartjes aan. Niet te lang, ze moeten nog wel knapperig zijn.
- Haal de partjes uit de pan en leg ze in de schaal bij de groentes.
- Verwarm de linzen in een pannetje, giet ze af en voeg ze toe aan de inhoud van de schaal.
- Meng de dressing door de salade en bestrooi met de gehakte walnoten en wat eetbare bloemen. Serveer lauwwarm, als bijgerecht of als lunchgerecht met brood en kaas.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.