Kruiden bewaren

Kruiden bewaren

In de zomer haal je verse kruiden eenvoudig uit je eigen kruidentuin. Laat het groen niet verwelken en verwerk de planten nu in olie, azijn en suiker. Met onze bewaartips kun je ook in de koudere maanden nog volop van de smaakmakers genieten.

Gedroogde kruiden

Geschikte kruiden: munt, dragon, laurier, marjolein, oregano, rozemarijn, salie en tijm.

Kruidenbosjes aan de lijn
Bind de kruiden in bosjes bijeen met een elastiekje. Hang de bosjes op de kop aan een lijn. De ideale droogplek is warm en goed geventileerd. Je droogt de kruiden het beste bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden. Je kunt een kasje of platte bak gebruiken om kruiden te drogen, maar zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Een warme, droge zolder is ook geschikt.

De droogtijd verschilt per kruid, maar duurt één tot twee weken. Voor schone gedroogde kruiden kun je een papieren zak om de kruiden binden. Zo kruimelen de kruiden niet op de vloer en heb je geen last van stof op de kruidenbosjes.

Drogen in de oven
Maak de kruiden goed schoon en dep ze helemaal droog. Verwarm de oven voor tot 35 graden. Leg de kruiden in de oven en laat de ovendeur een beetje open voor een goede luchtcirculatie.

Als je de kruiden op een rooster of op bakblikken legt, kun je verschillende lagen boven elkaar in de oven schuiven. Zet de stand niet hoger dan 35 graden. Anders gaan er te veel waardevolle stoffen verloren.

Steek een kurken stop tussen de ovendeur, dan kan het vrijgekomen vocht weg. Wanneer je huis heerlijk begint te geuren heb je eigenlijk net te lang gedroogd. De kruiden geven dan hun etherische oliën en daarmee hun smaak af.

Je kunt de kruiden voor het drogen ook een nachtje in de vriezer leggen. Doe de schone, droge kruiden in een plastic zak in de vriezer. Als ze bevroren zijn knijp je ze fijn. Leg ze op keukenpapier en droog snel.

Bewaren: bewaar de kruiden het liefst heel en verkruimel ze het liefst pas bij gebruik. Bewaar ze koel en donker, in luchtdichte blikken of potten. Houdbaarheid: ongeveer twaalf maanden, daarna neemt de smaak snel af.
 

Invriezen

Geschikte kruiden: basilicum, bernagiebloemen, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, peterselie, venkelblad.

Was de kruiden, laat ze goed drogen en snijd ze vervolgens fijn. Verdeel de kruiden in een ijsblokjesbak. Overgiet ze met water en laat zo snel mogelijk bevriezen.

Voor invriezen in boter smelt je wat boter in een pannetje op zeer laag vuur. De boter mag niet bakken, alleen smelten. Laat de boter iets afkoelen, maar giet haar nog wel vloeibaar in de ijsblokjesvorm. Kruiden in olie invriezen werkt het beste met ‘harde’ kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm en oregano. De werkwijze is hetzelfde als met boter. Voor zachte kruiden is een mengsel van boter en olie ideaal. Gebruik dan de helft olie en de helft boter.

Bewaren: in de vriezer. Wanneer de blokjes eenmaal bevroren zijn, kun jeze in een diepvrieszak bewaren. Houdbaarheid: voor de meeste kruiden ongeveer zes maanden.
 

Kruidenolie

Geschikte kruiden: bijna alle kruiden zijn in olie te verwerken. Kies bijvoorbeeld een mengsel van salie, rozemarijn en oregano of lavendel en marjolein.

Maak goed af te sluiten flessen goed schoon en spoel ze met heet sodawater. Was de kruiden goed en verwijder lelijke stukjes. Droog de kruiden zorgvuldig door ze te deppen met een doek. Pel de teentjes knoflook. Gebruik olie van goede kwaliteit met een neutrale smaak, bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem- of koolzaadolie. De hoeveelheid is afhankelijk van de inhoud van je flesjes.

Verwarm 1 deciliter olie met drie teentjes knoflook vijf minuten op laag vuur. Laat de olie vervolgens afkoelen. Doe de kruiden in de flessen en verdeel er de afgekoelde olie met knoflook over. Vul de flessen af met de rest van de olie. Geef met een label de inhoud van de fles aan. Sluit de fles goed af en laat alles drie tot vier weken op een koele, donkere plaats trekken. Zeef de olie door een fijne zeef en giet haar over in schone flesjes. Vermeld de datum op het label.

Bewaren: koel en donker. Houdbaarheid: vier maanden.Gebruik: afhankelijk van de gekozen olie gebruik je deze om in te bakken of als basis voor een kruidige dressing.

Kruidenazijn

Geschikte kruiden: tijm, oregano, dille, bonenkruid.

Was de kruiden en dep ze droog. Rits de blaadjes van de steeltjes. Doe de kruiden in een schone glazen pot en overgiet ze met een milde azijn tot ze goed onderstaan. Witte en rode wijnazijn zijn geschikt. Dek af met een stukje plasticfolie. Laat de azijn twee weken op een zonnige, warme plaats trekken.

Zeef de azijn vervolgens door een schone theedoek en schenk hem in goed afsluitbare glazen flesjes die je vooraf hebt omgespoeld met heet sodawater. Voeg wat verse, schone kruidentakjes toe als decoratie. Dilleschermen zijn bijvoorbeeld erg decoratief.

Gebruik wel altijd glas om azijn in te bewaren. Als je azijn in metalen of stenen potten bewaart, kunnen er schadelijke zouten worden gevormd.

Bewaren: op een donkere, koele plaats. Houdbaarheid: ongeveer zes maanden.Gebruik: als dressing voor salades.

Lavendelsuiker

Geschikte kruiden: lavendel.

Vul een jampot of weckfles met suiker gemengd met lavendelbloemen. Je gebruikt op één pot suiker ongeveer vier theelepels verse lavendelbloemen. Zet de pot ongeveer een maand op een warme plek. Kies wel een plek in de schaduw, om te voorkomen dat de bloemen verkleuren. Zeef de suiker voor gebruik als je geen bloemen in je recepten wilt. Je kunt de bloemen wel gewoon eten.

Bewaren: op een koele, droge plaats.Houdbaarheid: zie suikerverpakking.Gebruik: bij het bakken van koekjes en cake in ijs, thee of likeur.

 

Teiltje met verschillende tuinkruiden.

10 tips voor de kruidentuin

Verse kruiden uit de tuin zijn heerlijk om mee te koken. Maar waar zet je ze neer? Hebben ze nu zon of schaduw nodig? En hoe zit het met bemesten? Hier lees je 10 tips voor de mooiste en smaakvolste kruiden uit eigen tuin.

Naar het artikel