Kabeljauw met beukenzwamsaus

Kabeljauw met beukenzwamsaus

Een lekker visrecept voor in de herfst.
Aantal personen: 2.
Bereidingstijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 150 g beukenzwam
  • 2 sjalotjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 3 el koude boter
  • 15 g bieslook
  • 50 ml droge witte wijn
  • 50 ml visfond
  • 200 ml slagroom
  • 2 kabeljauwfilets
  • naar smaak zout en versgemalen peper

Zo ga je te werk:

  1. Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een borsteltje.
  2. Snijd indien nodig een klein stukje van de onderzijde van de steel.
  3. Laat de kleine paddenstoelen heel en halveer de grote.
  4. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn.
  5. Kneus de teen knoflook.
  6. Snijd een eetlepel koude boter in blokjes en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.
  7. Hak de bieslook fijn.
  8. Laat in een steelpan de wijn en de visfond op zacht vuur tot de helft inkoken.
  9. Voeg de slagroom toe en laat de saus op zacht vuur inkoken tot de saus mooi van dikte is (ingekookt tot ongeveer eenderde deel).
  10. Neem de pan van het vuur.
  11. Kruid de vis met peper.
  12. Verwarm twee borden voor.
  13. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de vis in ongeveer vijf tot zes minuten aan beide zijde goudbruin en gaar.
  14. Schep de filets op de voorverwarmde borden.
  15. Verhit een eetlepel boter in de koekenpan en bak hierin de paddenstoelen met de sjalotjes en de knoflook twee Ć” drie minuten.
  16. Verwijder de knoflook.
  17. Verwarm intussen de saus, neem de pan van het vuur en klop de bieslook en de koude boterblokjes met de staafmixer door de saus.
  18. Schep de paddenstoelen voorzichtig door de saus en breng deze op smaak met zout en peper.
  19. Schep de saus over de vis.
  20. Lekker met aardappelpuree en tuinboontjes.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.