Zo maak je mispelgelei

Zo maak je mispelgelei

De meeste mensen weten niet wat ze aan moeten met de mispel. Redacteur Klaske Bakker gelukkig wel. Zij maakte van deze rottende vrucht heerlijke gerechten. Dit mispelgelei recept is de basis van alles. 
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig:

  • 1,6 kg zachte mispels
  • 400 g harde mispels
  • 2 citroenen
  • 1 grote, zure appel
  • 500 g geleisuiker speciaal (2:1). 

Zo ga je te werk:

  1. Verwijder eventuele blaadjes en rotte stukjes aan de mispels (zacht en donkerbruin is de bedoeling, echt rot moet je verwijderen). 
  2. Snij de vrucht doormidden en leg ze in een grote pan. 
  3. Snij de citroenen en de appel in kwarten en voeg deze ook toe. 
  4. Giet er water bij, zoveel dat al het fruit onderstaat.
  5. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het met de deksel op de pan een uur zachtjes sudderen. 
  6. Om een mooie heldere gelei te krijgen, roer je niet teveel in de pan. 
  7. Zorg dat het water niet verdampt, voeg indien nodig wat extra water toe. 
  8. Giet de inhoud van de pan, met behulp van een zeef met een dunne theedoek of een geleizak, in een andere pan. 
  9. Laat het sap rustig uitdruppen; je kunt het fruit rustig roeren of uitdrukken, maar niet teveel. 
  10. Laat het geheel een nacht uitdruppen. 
  11. Het resultaat is een prachtige, heldere vloeistof. 
  12. Kook de volgende dag van het sap de gelei. 
  13. Meet af hoeveel sap je hebt. 
  14. Voeg per 1,25 L sap 500 g geleisuiker speciaal toe.
  15. Heb je niet genoeg sap? Voeg dan water toe totdat je 1,25 L hebt. 
  16. Roer het geheel door, breng het goed aan de kook en laat het een minuut stevig doorkoken.
  17. Schep de gelei in schone, hete jampotten en draai de deksel erop. 
  18. Laat het rustig afkoelen dan is de gelei minimaal een jaar houdbaar. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.