Home > Lekker eten > Inmaken/wecken > Zelfgemaakte pesto
Zelfgemaakte pesto
Nog veel basilicum in de tuin? Maak zelf pesto en weck deze om ook tijdens de koudere maanden van wat zonnewarmte te genieten!
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig:
- 100 g harde kaas, grof geraspt (bijv. Parmezaanse, Grana Padano of oude boerenkaas)
- 75 g pijnboompitten, geroosterd en afgekoeld
- 1 flinke bos verse basilicum, alleen de blaadjes
- scheut olijfolie
- snuf zout en peper
Zo ga je te werk:
- Mix alle ingrediënten met een staafmixer in een hoge mengbeker tot een gladde pasta.
- Voeg genoeg olijfolie toe om tot een goede dikte te komen. De precieze hoeveelheden mogen gerust iets afwijken, naar eigen smaak en voorkeur.
- Vul schone, gesteriliseerde weckpotjes met de pesto, niet té vol.
- Laat zeker een vingerdikte onder de rand open.
- Sluit de potjes zoals gebruikelijk af met ringen, deksels en klemmen.
- Weck de pesto dertig minuten op 90 graden.
- Bewaar de pesto na openen in de koelkast en gebruik de saus binnen enkele dagen.
Meer pesto?
Zin in meer pesto? Dit recept voor muntpesto is ook een topper. Muntpesto combineert bijvoorbeeld geweldig met lamsvlees.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.