Home > Lekker eten > Inmaken/wecken > Witlofjam
Witlofjam
Een bijzondere jam, die zowel een beetje bitter als zoet is. Een leuke basis voor culinaire experimentjes. Combineer de witlofjam bijvoorbeeld eens met paté of vul er zelfgemaakte ravioli mee.
Bereidingstijd: 40 min.
Dit heb je nodig
- 4 stronkjes witlof ca 500 gr
- gewone geleisuiker
- 2 el olijfolie
- 150 ml witte wijn
- 1 takje tijm, alleen de blaadjes
- snuf zout en peper
Zo ga je te werk
- Maak de witlof schoon, verwijder de kontjes en snijd de witlof in stukjes.
- Weeg hoeveel witlof je hebt en weeg een gelijke hoeveelheid geleisuiker af (gebruik gewone geleisuiker, niet geleisuiker ‘speciaal’).
- Verhit de olijfolie in een pan en stoof de witlof even aan.
- Voeg de witte wijn toe samen met de tijm, zout en peper.
- Breng het geheel aan de kook en laat het vijftien tot twintig minuten indikken op laag vuur (het meeste vocht moet echt verdampt zijn, anders wordt de jam straks te dun).
- Haal de pan van het vuur, roer de geleisuiker erdoor en zet de pan weer op het vuur.
- Laat de jam nog vier minuten flink doorkoken. Schep de jam in schone, hete jampotten, draai de deksels erop en zet ze omgekeerd weg.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.