Maak je eigen bramenvlierbessenjam
Wist je dat je met bramen en vlierbessen de allerlekkerste jam kunt maken? De smaken vullen elkaar namelijk super aan. Met dit simpele recept lukt het iedereen om een overheerlijke bramenvlierbessenjam te bereiden!
Ingrediënten voor bramenvlierbessenjam
Dit zijn de ingrediënten voor ongeveer 4 potten bramenvlierbessenjam:
- 500 g vlierbessen, gewassen
- 750 g bramen, gewassen
- 500 g geleisuiker speciaal
Zo maak je bramenvlierbessenjam
1. Ris met een vork de vlierbessen van de trossen en verwijder eventuele takjes die blijven zitten.
2. Meng de bramen en vlierbessen in een pan met een bodempje water en breng op een matig vuur aan de kook.
3. Laat vijf minuten zachtjes doorkoken tot het fruit zacht is.
4. Voeg de suiker toe en los deze al roerend op.
5. Breng de jam aan de kook en laat hem een minuut flink doorkoken.
6. Schep de bramenvlierbessenjam in schone, warme potten, sluit deze af en laat ze omgekeerd afkoelen.
Meer bramen- en vlierbessenrecepten?
In de late zomer en vroege herfst is er overvloed aan bramen, vlierbessen en appels. In Landleven staan nog meer overheerlijke recepten met bramen en vlierbessen. Wat dacht je bijvoorbeeld van bramenclafoutis, bramen-perencake, bramenbrownies of crumble met kardemomcustard?
Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.