Home > Lekker eten > Inmaken/wecken > Likeur van pruimen
Likeur van pruimen
Wie een pruimenboom op het erf heeft staan, weet dat de oogst soms overvloedig kan zijn. Leg de pruimen dit jaar eens in met alcohol en geniet over enkele weken van een zelfgemaakt pruimenlikeurtje!
Bereidingstijd: 25 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg pruimen
- 300 g suiker
- 2 kaneelstokjes
- 1 l alcohol (minimaal 35%, bijvoorbeeld jenever)
Verder
- 1 grote weckpot
Zo ga je te werk:
- Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
- Leg de suiker en de specerijen in een grote, schone weckpot.
- Schep de pruimen erbij en overgiet met de alcohol.
- Tik zachtjes met de pot op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
- Zet de pot op een donkere plek; schud hem af en toe zodat de suiker oplost.
- Na zes weken is de likeur klaar om te drinken. Giet de inhoud door een zeef en bewaar de likeur in een mooie fles. Serveer de likeur het liefst koud.
Extra tips
- Je kan ook andere specerijen toevoegen zoals een vanillepeul, steranijs, pimentbessen en/of kruidnagel.
- Andere pruimensoorten zijn ook erg lekker om te gebruiken, bijvoorbeeld mirabellen.
- Voor een extra heldere likeur zeeft u de vloeistof ook nog door een fijne doek of papieren koffiefilter.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.