Kruisbessengelei met pepermunt

Kruisbessengelei met pepermunt

Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de kruisbes op veel lekkere manieren bereiden. Probeer eens deze verrassende combinatie. Voor ongeveer 3 jampotten.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig

  • 1,5 kg groene, onrijpe kruisbessen
  • 200 ml water
  • 500 ml witte wijn
  • 1 kg geleisuiker (Gilse)
  • 3 takjes verse pepermunt
  • 1 netel- of kaasdoek

Zo ga je te werk

  1. Maak de kruisbessen schoon en snijd de steeltjes en bloesem eraf.
  2. Doe de kruisbessen in een pan met het water en de wijn.
  3. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer tien minuten zachtjes koken.
  4. Leg in een grote kom een schone neteldoek en laat het doek over de randen hangen.
  5. Giet de kruisbessen in de kom, vouw het doek eromheen en hang het op (bijvoorbeeld geknoopt aan een houten pollepel boven de kom).
  6. Laat minimaal een uur uitlekken.
  7. Maak de pepermunt schoon en doe in elke jampot een takje.
  8. Meet 750 milliliter kruisbessensap af en meng dit in een pan met de geleisuiker.
  9. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het vier minuten zachtjes doorkoken.
  10. Giet de hete gelei in de potten en schroef de deksels erop.
  11. Zet de potten vijf minuten op de kop en draai ze daarna weer om.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.