Kerstjam

Kerstjam

Deze pruimenjam is op smaak gemaakt met heerlijke kerstachtige kruiden als kaneel en kardemom. Geef eens een potje jam uit jouw voorraad cadeau. Versier het deksel met ‘masking tape’. Dat is een papierachtige plakband, verkrijgbaar in veel kleuren en dessins. Je vindt het bij knutselwinkels, maar ook bij Hema en Action.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig

  • 1 kilo pruimen, vers of uit de diepvries
  • 500 g geleisuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 gekneusde kardemompeultjes
  • masking tape

Zo ga je te werk:

  1. Leg 1 kilo pruimen (ontpint en gehalveerd) in een grote pan.
  2. Voeg 500 gram geleisuiker speciaal, 2 kaneelstokjes en de gekneusde kardemom toe aan de pruimen.
  3. Doe de deksel op de pan en laat de pruimen zo een nacht ontdooien of trekken.
  4. Breng het geheel de volgende dag aan de kook en laat het één minuut flink doorkoken.
  5. Verwijder de kaneelstokjes en de kardemompeultjes.
  6. Giet de jam in schone, hete jampotjes en draai de deksels erop. Laat de jam volledig afkoelen.
  7. Versier daarna de deksels met ‘masking tape’ in kerstdessin

Andere culinaire zelfmaakcadeautjes

Kaneelstokjes in bruine snoeprolletjes met namen erop gestempeld.

Nostalgische snoeprolletjes

Deze nostalgische snoeprolletjes zijn heel makkelijk te maken. Maak ze samen met kinderen of juist voor kinderen.

naar het artikel

Flesje olie met chili-vlokken.

Pittige olie

Een ander leuk zelfmaakcadeau is een fles pittige olie met chilivlokken. Ideaal voor keukenprinsen en -prinsessen.

naar het artikel

Weckpot met ingrediënten voor karamelcakejes.

Karamelcakejes in weckpot

Vul een mooie glazen pot met laagjes suiker, bloem, chocolade en karamelblokjes. Schrijf het recept op een mooi briefje erbij en de ontvanger van dit cadeau kan zelf de heerlijkste karamelcakejes bakken!

naar het artikel

Weckpotje zelfgemaakte mosterd met cadeaulint eromheen.

Zelfgemaakte mosterd

Een recept waarbij je volop kunt variëren: voeg andere kruiden toe (nootmuskaat, gemalen kruidnagel, dille), gebruik een andere azijn (dragon- of frambozenazijn) of vervang de suiker eens door honing. Zo maak je een echt persoonlijke mosterd.

naar het artikel


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.