Groene tomatenchutney
Het maken van een groene tomatenchutney is de ideale manier om die laatste groene tomaten, die niet meer rijp gaan worden, te verwerken. Dit recept levert behoorlijk wat potten op, halveer dus gerust de hoeveelheden.
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig:
- 4 el olijfolie
- 1 kg uien, gehakt
- 6 knoflookteentjes. fijngehakt
- 2 kg groene tomaten, grof gesneden
- 500 g moesappels (geschild en in stukken)
- 1 el gemengde kruiden (mixed spice)
- 1 volle el geel mosterdzaad
- 1 tl chilivlokken
- 2 laurierblaadjes
- 850 ml ciderazijn
- 500 g lichtbruine basterdsuiker
- 200 g dadels, zonder pit, gehakt
- 200 g rozijnen
- 1 volle tl grof zeezout
Zo ga je te werk:
- Verwarm de olijfolie in een ruime pan en bak de uien en de knoflook aan tot de ui mooi goudbruin is.
- Voeg de tomaten, de appels en de kruiden/specerijen toe en bak een paar minuten aan.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
- Zet het vuur weer zachter en laat de chutney minimaal een half uur pruttelen; het mag langer.
- Roer regelmatig, zodat de chutney niet aanbrandt.
- De chutney is klaar als je met een houten lepel een streep over de bodem kunt trekken, en deze streep even blijft ‘staan’.
- Schep de chutney in schone, hete potten.
- Draai de deksels erop en laat de potten rustig afkoelen.
Tip
Met dit recept krijg je een chutney die een beetje ‘chunky’ is. Liever een wat gladdere chutney? Verwijder dan de laurierblaadjes en pureer de chutney met een staafmixer tot de gewenste consistentie. Schep de chutney daarna heet in de potten.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.