Appel-mispelchutney

Appel-mispelchutney

Nadat je mispelgelei hebt gemaakt, blijft er nog veel mispelpulp over. Dit kun je gebruiken voor deze heerlijke mispelchutney. 
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig:

  • pulp die over is van mispelgelei
  • 2 el zonnebloembloemolie
  • 2 el mosterdzaad
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 1/2 el fenegriekzaadjes
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 ui, schoongemaakt en fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en fijngesneden
  • verse gember, ter grootte van een duim, geschild en fijngeraspt
  • 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes en fijngesneden
  • 1 kg moesappels, geschild, klokhuizen verwijderd en in grove stukken gesneden
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • 250 ml ciderazijn
  • 1 el zout 

Zo ga je te werk:

  1. Duw de pulp die je over hebt door een zeef, zodat alle pitjes, steeltjes en schillen achterblijven. Je houdt nu donkerbruine puree over. 
  2. Verwarm in een ruime pan de zonnebloemolie.
  3. Voeg de specerijen toe en bak deze een minuutje, tot de mosterdzaadjes gaan ploffen. Bak ze niet dan lang, we willen geen verbrande specerijen. 
  4. Voeg de ui, de knoflook, de gember en de rode peper toe en bak rustig een paar minuten.
  5. Voeg de mispelpuree, de appels, de suiker, de azijn en het zout toe.
  6. Roer goed door en laat het geheel lekker pruttelen.
  7. Zet het vuur lager en laat de chutney zo’n 2 uur heel zachtjes sudderen tot hij indikt. 
  8. Voeg een scheutje water toe wanneer de chutney té dik wordt. 
  9. Als je een gladde chutney wilt, kun je de massa (geheel of gedeeltelijk) fijnmalen met een staafmixer.
  10. Wanneer je een houten lepel in het midden van de pan over de bodem trekt en de massa loopt niet direct terug, dan is de chutney klaar.
  11. Doe het in schone, hete jampotten. Deksel erop en rustig laten afkoelen. 
  12. Na een maand zijn de smaken goed ontwikkeld en is de chutney klaar om te eten.

Hoe maak je mispelgelei?

Naar het recept


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.