Alles over wecken en inmaken

Alles over wecken en inmaken

Wecken is als culinaire traditie toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed. Carolina Verhoeven van de Landskeuken is in Nederland een belangrijk ambassadeur van het wecken. Daarom staat de Landskeuken daarnaast ook op de Nationale Lijst. Om dit feit te vieren verzamelde Landleven hier allerhande weetjes over wecken plus recepten.

Wecken doodt micro-organismen door verhitting. Door het luchtdicht afsluiten van de potten en flessen wordt voorkomen dat er nieuwe kiemen in het product binnendringen. De etenswaren worden gedurende een bepaalde tijd verhit in dikwandige glazen potten. Tijdens het afkoelen ontstaat er onderdruk in de pot.

Het voordeel van wecken is dat producten lang houdbaar zijn, mits het op de juiste wijze is gedaan. Nadeel is dat gevoelige voedingsstoffen verloren gaan, omdat er betrekkelijk lang verhit moet worden. 

Wecken: benodigdheden

Wecken: dit zijn de stappen

  1. Zowel fruit als verschillende groenten zijn te wecken. De sleutel tot succes is brandschoon werken. Want elk micro-organisme dat toch in de weckfles terechtkomt, kan voor bederf zorgen.
  2. Was voor je begint je handen met desinfecterende zeep en maak dan alle potten, deksels en ringen goed schoon. Dat kan door ze onder te dompelen in gloeiend heet water waaraan een eetlepel soda is toegevoegd. Na het sodabad goed afspoelen met schoon water. In plaats van het sodabad, volstaat ook een keer laten draaien op het heetste programma in de vaatwasser .
  3. Controleer of de randen van potten en deksels geen barstjes hebben of dat er stukjes glas zijn afgesprongen. In dat geval zijn de potten niet meer bruikbaar als weckfles.
  4. Controleer of de ringen geen scheurtjes hebben. Zo ja: weggooien.
  5. Leg de schone ringen in een bak water, klaar voor gebruik.
  6. Maak de te wecken producten goed schoon en ontdoe ze van steeltjes en pitten. Vul de schone weckflessen tot vlak onder de rand met de schoongemaakte producten bijvoorbeeld boontjes of ontpitte pruimen en hun vocht, tot twee vingers onder de rand.
  7. Als er gemorst is, veeg dan de randen van de weckflessen heel goed schoon met een schone vochtige doek.
  8. Pak met een schone vork een rubber ring uit het water en leg hem nat op de rand van de weckfles.
  9. Leg dan het deksel op de ring. Let op dat deze niet verschuift.
  10. Doe de klemmen om de deksel en klem deze vast op de pot.
  11. Herhaal dit tot de benodigde weckflessen gevuld zijn.
  12. Zet de potten vervolgens in de weckketel of de grote kookpan. Zet ze niet zomaar op de bodem, meestal zit er wel een rooster in. Zo niet, gebruik dan een schone doek om op de bodem te leggen zodat er geen direct contact is met de bodem want dan knappen de potten stuk.
  13. Laat wat ruimte tussen de potten, anders kunnen ze tijdens het koken knappen. Potten op elkaar zetten is geen probleem.
  14. Vul de pan of ketel met water dat eenzelfde temperatuur heeft als de inhoud van de potten.
  15. Voeg een beetje azijn of citroensap toe om kalkaanslag op de potten te voorkomen.
  16. Vul de ketel tot iets onder de rand van de bovenste weckfles en doe de deksel op de ketel.
  17. Start langzaam met verhitten tot de gewenste temperatuur is bereikt.
  18. Pas als de gewenste temperatuur is bereikt, start de inmaaktijd.
  19. Laat de potten niet in de ketel met warm water afkoelen maar haal ze er met een speciale glastang uit.
  20. Zet op een rooster of doek en laat ze helemaal afkoelen.
  21. Haal de klemmen pas van de deksels als de potten helemaal zijn afgekoeld.
  22. Plak op de potten etiketten met daarop de inhoud en de inmaakdatum. Ingemaakte groenten en fruit zijn ongeveer een jaar houdbaar op een koele donkere plek.
  23. Open de weckflessen door het lipje van de rubberring naar buiten te trekken tot er een duidelijk sissend geluid te horen is. Dan wordt de onderdruk in de pot opgeheven en is de deksel makkelijk los te halen.
  24. Is het lipje afgescheurd? Doe dan twee dekselklemmen op de pot en zet het geheel een paar minuten ondersteboven in warm water.
  25. Steek in geen geval scherpe attributen zoals messen of schroevendraaiers tussen het deksel en de pot! De kans bestaat dat stukjes glas afbreken en in de pot terechtkomen. 

Inmaakgegevens fruit:

Kersen: 80 graden, 30 minuten

Peren: 90 graden 30 minuten

Aardbeien: 80 graden, 25 minuten

Appelmoes: 90 graden, 30 minuten

Rode bessen: 90 graden, 25 minuten

Bramen: 80 graden, 25 minuten

Rabarber: 95 graden, 30 minuten

Pruimen: 90 graden, 30 minuten

Frambozen: 80 graden, 25 minuten

Kruisbessen: 80 graden, 30 minuten