Hypocras

Hypocras

In de Middeleeuwen was deze warme kruidenwijn al, favoriet bij de gegoede burgerij. Vernoemd naar Hippocrates, een geneesheer uit de vijfde eeuw voor Christus. Een hartverwarmend drankje. Dit recept is voldoende voor 4 tot 5 personen.

Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:

  • 1 fles rode wijn (0,75 l), bijvoorbeeld een goede Bourgogne
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  • 1,5 tl gemberpoeder
  • een mespunt kruidnagelpoeder
  • 100 g bruine basterd- of rietsuiker

Zo ga je te werk:

  1. Giet de wijn in een pan.
  2. Doe de kaneelpoeder, gemberpoeder en kruidnagelpoeder in een katoenen of linnen zakje (gemaakt van bijvoorbeeld een theedoek of laken) en bindt het dicht.
  3. Laat het zakje in de wijn zakken.
  4. Dek de wijn af met een theedoek of een deksel en laat het een nacht staan op een lauwwarme plaats.
  5. Haal de volgende dag het zakje eruit, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost.
  6. Zeef de wijn door een natgemaakte katoenen doek (of kaasdoek) en schenk de wijn in een schone pan.
  7. Verwarm de Hypocras op een laag vuur.
  8. Laat het niet koken, want dan wordt ze bitter.
  9. Giet de warme wijn vervolgens over in een mooie, aardewerken karaf of vuurvaste schaal.
  10. Zet de karaf of schaal met Hypocras op een theelichtje of rechaud.
  11. Serveer de wijn in verwarmde kopjes.
  12. Voor de alcoholvrije versie vervang je de rode wijn door druivensap.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.