Zachtjes gesmoorde uiensoep met boerenkaasbroodstengels

Zachtjes gesmoorde uiensoep met boerenkaasbroodstengels

Lekker om gasten voor te zetten op een winterse dag: deze smaakvolle uiensoep met zelfgemaakte broodstengels.
Bereidingstijd: 45 min.

Uiensoep – Dit heb je nodig:

  • 4 flinke uien
  • scheut olijfolie
  • 1 el bloem
  • 1,5 l kokend water
  • 30 g gedroogde bospaddenstoelen
  • zout en peper
  • verse tijm ter garnering

Uiensoep: Zo ga je te werk

  1. Maak de uien schoon en snijd ze in zo dun mogelijke ringen.
  2. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm er een scheut olijfolie in.
  3. Bak de uienringen heel zachtjes aan, hier krijgen ze een diepe smaak van. Hoe langer, hoe beter; laat ze in ieder geval zo’n twintig minuten zachtjes bakken.
  4. Breng ondertussen het water aan de kook en laat de gedroogde paddenstoelen weken in het hete water. 
  5. Voeg de bloem toe aan de uien en laat een minuut meebakken.
  6. Voeg nu het water met de paddenstoelen toe.
  7. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het nog even doorkoken.
  8. Breng de soep voor het serveren op smaak met zout en peper en garneer met wat verse tijm. 

Broodstengels met boerenkaas

Maak de broodstengels door 500 gram bloem in een kom te mengen met 7 gram instant gist, 1 eetlepel olijfolie, 5 gram zout, 300 milliliter lauwwarm water en 75 gram grof geraspte boerenkaas. Kneed alle ingrediënten door elkaar (met de hand vijftien minuten of met de keukenmachine acht minuten) tot een mooi, elastisch deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en het dek af. Laat het op een warme plaats ongeveer een half uur rijzen. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 20 bij 30 centimeter. Snijd met een pizzasnijder (of een gewoon mes) repen van ongeveer een centimeter breed. Leg de broodstengels een beetje uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de stengels zo’n twintig minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, tot ze mooi licht goudbruin zijn. 

 


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.