Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Witte, bruine, Wieringer en kievitsbonen, wâldbeantsjes, schokkers, kapucijners en grauwe erwten. In Nederland worden allerlei soorten bonen en erwten geteeld. Met bonen in een gerecht kun je eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld deze witte bonen in tomatensaus eens!
Aantal personen: 4
Bereidingsijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 scheut olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 blikken tomatenstukjes (800 g in totaal)
  • 1 el rodewijnazijn
  • zout en versgemalen peper
  • 750 g gare witte bonen (zelf gekookt is het lekkerst)

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem. Bak de ui en de knoflook aan tot ze lekker beginnen te ruiken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee.
  • Voeg nu ook het paprikapoeder, de tomaten, de azijn en zout en peper toe.
  • Meng de witte bonen erdoor, en eventueel nog 100-200 milliliter water.
  • Schep alles in een ovenschaal en laat het een half uur in de oven bakken op 175 graden.
  • Eventueel kun je het ook in de pan laten pruttelen. Lekker op geroosterd brood!

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.