Winterdiner

Winterdiner

Dit heerlijke gerecht past echt bij de winter. Bloemkool met salie en hazelnoten, prei in witte wijn en room en hoevekip met mosterd. Kijk hier hoe je deze drie recepten kunt maken!

Geroosterde bloemkool met salie en hazelnoten

Dit heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • 5 blaadjes salie, in stukjes gesneden
  • handjevol hazelnoten
  • scheut olijfolie
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

  • Maak de bloemkool schoon en snijd de kool in kleine roosjes. Leg de roosjes in een grote kom en giet er een scheut olijfolie over plus zout en peper.
  • Hussel alles om, zodat alle roosjes een beetje bedekt zijn met olie.
  • Verdeel de bloemkoolroosjes over een licht ingevette bakplaat en verdeel er de salieblaadjes over.
  • Rooster de bloemkool in een voorverwarmde oven een half uur op 175 graden.
  • Zet ondertussen een koekenpan op het vuur.
  • Bak de hazelnoten in de droge pan aan tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Serveer de geroosterde bloemkool met de hazelnoten. 

Hoevekip met mosterd

Dit heb je nodig:

  • 2 hoevekippen (bijvoorbeeld Kemper Hoen of Polderhoen), circa 1,5 kg elk
  • 4 el grove mosterd

Zo ga je te werk:

  • Laat de kippen op kamertemperatuur komen. Leg ze in een grote braadslede en wrijf elke kip in met 2 eetlepels grove mosterd.
  • Braad de kippen in een voorverwarmde oven in ongeveer anderhalf uur op 180 graden gaar.
  • Leg de kippen eerst op hun zijkant, draai ze na twintig minuten op hun andere zijkant en na weer twintig minuten met hun borst naar boven. Zo blijft het vlees sappig. 

Prei in witte wijn en room

Bereid de prei in dezelfde braadslede als de kip. Het scheelt in afwas en door het vocht blijft de kip sappiger/

Dit heb je nodig:

  • 2 preien
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml room
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringen van 2 centimeter dik.
  • Verdeel de preiringen rondom de kip. Kneus de teentjes knoflook en leg ze ook in de braadslede.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en roer het om.
  • De prei gaart in dezelfde tijd als de kip. 

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.