Varkenshaasjes

Varkenshaasjes

Varkenshaasjes bereid op een open vuur of de barbecue. Een recept van ‘Oerkok’ Willem ter Steeg.

Dit heb je nodig

  • 4 varkenshaasjes (of kophaasjes)
  • wat peper, zout en kruiden naar wens, bijvoorbeeld fijngesneden salie
  • 4 el olie (zonnebloemolie)
  • 4 duimdikke lange takken (bijvoorbeeld van de hazelaar), aan één zijde geschild en van een punt voorzien

Zo ga je te werk

  1. Bestrooi het vlees met de kruiden en wrijf deze er goed in.
  2. Klap de dunne eindjes van de haasjes terug zodat er stukken vlees van egale dikte ontstaan.
  3. Bind deze zijden vast met een stukje keukentouw (geen nylon!) en steek de haasjes met de andere kopse zijden elk aan een puntige tak.
  4. Wrijf ze lichtjes in met olie.
  5. Maak aan één kant van het vuur een bedje van kolen en hang daar de takken min of meer horizontaal boven.
  6. Draai de takken regelmatig, zodat het vlees in ongeveer twintig minuten egaal gaar en aan alle kanten mooi bruin wordt.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.