Tulband van zuurkool
Serveer deze zuurkooltulband op een mooie schaal en serveer de stamppot met voldoende jus en de in stukjes gesneden rookworst.
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig
- 1,2 kg kruimige aardappelen
- 500 g zuurkool
- 100 ml volle melk
- 100 g oude kaas, geraspt
- snuf zout en peper
- 1 klont boter, om in te vetten
- 2 el gefruite uitjes
- 1 grove rookworst
- 200 ml jus 1 tulbandvorm
Zo ga je te werk
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Breng ze aan de kook in een pan met water en kook ze tot ze gaar zijn (20 á 30 minuten).
- Breng in een ander pannetje de zuurkool aan de kook, eventueel met een scheut water of appelsap. Draai het vuur wat lager als het kookt en laat de kool vijf minuten pruttelen.
- Giet het overtollige vocht weg.
- Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen in een vergiet.
- Zet de pan terug op het vuur en giet er de melk bij. Breng aan de kook.
- Doe de aardappels er weer bij en stamp het geheel grof.
- Roer er de zuurkool en de geraspte kaas door. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet de tulbandvorm in met boter en verdeel de gefruite uitjes over de bodem.
- Vul de tulbandvorm met de stamppot, strijk het glad, en zet het geheel in een voorverwarmde oven op 175 graden.
- Bak de stamppot nog 20 minuten.
- Maak ondertussen de rookworst en de jus klaar.
- Stort de zuurkooltulband op een schaal en garneer met de jus en de rookworst.
Tip: Je kan de met stamppot gevulde tulbandvorm ook van te voren klaarmaken en op een later tijdstip weer bakken/opwarmen in de oven. Houd dan wel rekening met een iets langere tijd in de oven.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.